Jag besökte Småland i helgen som gick och i Värnamo Nyheter kunde jag läsa om en kommun, Gislaved, med problem som inte alls kändes bekanta. Kommunens överskott beräknades bli oväntat stort. Det tog det moderata kommunalrådet inte bara som en god nyhet utan också som en ”varningsklocka”. Kan det vara så att kommunen inte investerar i den omfattning som man behöver och planerat för?
Jag kände mig som förflyttad till en parallell verklighet. Efter sju år av rödgrönt styre här på ön är man ju så van vid att förvaltning är något som sker med frenetiskt plaskande och nästippen ovanför vattenytan.
Region Gotland har det motsatta problemet med hushållningen, jämfört med Gislaved. För investeringar tvingades man dra i nödbromsen häromåret. Framförallt två nämnder misslyckas med att hålla sig inom de budgetramar de tilldelats. Sparprogrammet för att få rätsida på kommun når inte upp till de mål man satt upp. Och den rödgröna regionledning håller sig flytande genom fastighetsförsäljningar och andra engångsintäkter, ibland till priser som luktar brandrea.
Extra illa är det väl med försäljningar som den 2013, då Regionen i stor skala sålde fastigheter där man bedriver äldreboenden i egen regi. Så kunde man för stunden skapa ekonomiskt utrymme för verksamheter som man egentligen inte hade råd med, men i dag sitter man kvar som hyresgäst med högre kostnader än man annars hade haft.
Det är oftast inte snålheten som bedrar visheten.
De borgerliga partierna i regionfullmäktige bjöd i går in till presskonferens om hur man efter två mandatperioder av rödgrönt styre vill återskapa en långsiktigt hållbar ekonomi.
Jag är glad över det initiativet. Gotland behöver ett maktskifte och för att det ska ske så behöver de borgerliga partierna visa att de är kapabla och har en samsyn om vad som behöver göras.
Tyvärr kan de hamna i ett besvärligt läge efter en eventuell valseger nästa år. För vad händer med Region Gotland när konjunkturen i viker neråt, om de rödgröna misslyckas med ekonomin när konjunkturen är god och intäkterna växer? Men när läget ser kärvt ut så blir det bara extra viktigt med ett maktskifte.