Först i år fick statsminister Stefan Löfven information om it-skandalen inom Transportstyrelsen, hävdade Löfven själv vid gårdagens pressträff. Då hade hans egen inrikesminister Anders Ygeman varit informerad i typ ett år. Försvarsminister Peter Hultqvist nästan lika länge. Det för Transportstyrelsen primärt ansvariga statsrådet – infrastrukturminister Anna Johansson – fick läget klart för sig efter Ygeman och Hultqvist. Men långt före Löfven.
Löfven sade sig i går ha förtroende för alla statsråd. Men han lyckades verkligen inte med att förklara varför. Ingen har lyckats förmedla något som gör regeringens agerande begripligt. Talar inte statsråden med varandra? Talar de inte med sina statssekreterare och övriga tjänstemän? Hur kunde de undgå att förstå allvaret i det inträffade?
Tre olika statsråd får via olika kanaler reda på vad Transportstyrelsen har gjort, men ingen av dem tycks begripa allvaret. Om vi ska tro Stefan Löfven så dryftar ingen av dem frågan med honom, trots att det rör rikets säkerhet.
Man kan tala om brister i organisationen, men ingen organisation i världen är immun av att befolkas med omdömeslösa personer
Stefan Löfven bär huvudansvaret för organisationen och det är också han som bär ansvaret för vilka som utsetts till statsråd. Gårdagens pressträff genomförde han för att försöka skjuta undan skuld från sin egen person, men oavsett om han inte visste något förrän i januari, när Maria Ågren blev av med jobbet, så är detta ett misslyckande av så gigantiska proportioner att den fläckar även honom. Stefan Löfvens omdöme och förmåga är mer än ifrågasatt.
Vi har heller inte fått en nöjaktig förklaring på regeringens uppenbara försök att mörklägga skandalen. Expressen beskrev i går det första pressmeddelandet som skickades ut från regeringen efter att Maria Ågren fått sparken:
"Regeringen har i dag utsett Jonas Bjelfvenstam som vikarierande generaldirektör för Transportstyrelsen."
Maria Ågren nämndes inte ens. När medier hör av sig och undrar över vad som hänt med Maria Ågren så tvingas regeringen gå ut med ytterligare information – eller snarare desinformation. Regeringen hänvisar till "oenighet" med den sparkade generaldirektören, men återigen utan att nämna henne vid namn.
Det är först nu i juli, i och med strafföreläggandet mot Ågren, som sanningen kryper fram. Eller, den kryper inte fram så mycket som exploderar ut ur regeringens mörkrum.