Lösningen måste inte vara Gotlandshemsk

Låsning. Olika boendeproblem har olika nycklar.

Låsning. Olika boendeproblem har olika nycklar.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-02-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att Gotlandshem måste bygga även på landsbygden, det vill säga utanför Visby, är en ståndpunkt som ofta kommer till uttryck. Även efter veckans nyhet om att 95 procent av dem som står i Gotlandshems intressekö vill ha en lägenhet i Visby. 24 procent kan tänka sig att bo på landsbygden, medan fem procent föredrar den.

Det förtjänar att påpekas att Gotlandshems intressekö inte nödvändigtvis är ett representativt urval. Den som önskar sig en lägenhet på en plats där Gotlandshem har inga eller oattraktiva lägenheter, varför ska den ställa sig i Gotlandshems intressekö? Det finns ju inget att intressera sig för. Den som drömmer om en Mercedes ställer sig inte i kö för en båt eller en Trabant (östtysk bil).

Den verkliga efterfrågan på marknaden kan vara annorlunda jämfört med den enkät som Gotlandshem genomfört i sin kö.

Själv är jag till att börja med skeptisk till om det överhuvudtaget är en god idé att ett Regionägt bostadsbolag bygger nytt. Gotlandshems underhåll har släpat efter, hyrorna är inte låga men vinsten är ändå inte speciellt stor. Är vi verkligen säkra på att Gotlandshems nyinvesteringar kommer att avlöpa och förvaltas väl?

Men om nu Gotlandshem ska bygga, ska det då också ske på landsbygden? Vilka är det som efterfrågar hyresbostäder utanför Visby?

Om jag ska gissa så är de två största grupperna:

1. Unga som söker sitt första eller andra egna hem och saknar resurserna, långsiktigheten och/eller ytbehoven som krävs för att köpa något eget.

2. Äldre som inte längre behöver ett egnahem och inte vill ha det arbete och det ansvar som är förknippat med det.

Grupp 2 kan nog ofta bära kostnaderna för att bo i nyproduktion, så länge den kan erbjuda den bekvämlighet och trygghet som de söker. Och det finns nog många äldre som gärna skulle flytta till en bra lägenhet på landsbygden även om det är dyrt, om det innebar att de kunde stanna i den bygd där de känner sig hemma.

Grupp 1 har svårare att bära hyreskostnaderna i Gotlandshems eventuella nyproduktion. För denna grupp behövs sannolikt småskaligare lösningar som bygger på lokala initiativ, typ resurseffektiva ombyggnader till nytt användningsområde av befintliga fastigheter.

Det är ju inte som att gotlänningarna inte har vana av att vara hyresvärdar i mindre skala. Det är bara det att man i dag mest ägnar sig åt korttidsuthyrning.

Om min analys är något så när korrekt tyder väl det i så fall på att det är någon form av seniorboenden som Gotlandshem borde satsa på, om det ska byggas på landsbygden. Boenden för dem som gärna skulle sälja sina egnahem och bo i lägenhet, men är alldeles för unga och krya för att önska eller vara berättigade till plats på ett äldreboende.