M jobbar, S skolkar

Ulf Kristersson (M). På Moderaternas konstruktiva seminarium om integration.

Ulf Kristersson (M). På Moderaternas konstruktiva seminarium om integration.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-07-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går var det Socialdemokraternas dag i Almedalen. I statsministerns frånvaro använde finansminister Magdalena Andersson dagen främst till att utlova 20 nya miljarder till välfärden. Socialdemokraterna tycks inte förmögna att diskutera – och än mindre åtgärda – de problem Sverige står inför.

Jag är besviken på att Alliansen inte tagit större plats i Almedalsveckan. Men de har, koordinerat eller ej, åtminstone tagit sig an Sveriges viktigaste utmaning för framtiden. Hur ska vi hålla ihop samhället? Hur ska vi skapa integration och jobb för alla nykomlingar som står utanför arbetsmarknaden?

Vi befinner oss mitt i en högkonjunktur. Dessutom eldar regeringen på konjunkturen med en expansiv budgetpolitik. Företagen får allt svårare att rekrytera. Fler kommer i arbete.

Men samtidigt är antalet långtidsarbetslösa på rekordnivåer. 147 000 har varit arbetslösa i mer än ett år. Många många fler står så långt från arbetsmarknaden att de inte ens registreras som arbetslösa.

Stefan Löfven kommenterade siffrorna, från en annan ort än Visby, med att säga:

– Det är de nyanlända som har tillkommit.

Jaha. Och vad har du för planer för dem? Noll och intet.

Medan Socialdemokraterna delade ut pengar genomförde Moderaterna i går sitt ekonomisk-politiska seminarium på temat ”Integration och internationalisering”. Där listade Ulf Kristersson en rad reformer och attitydskiften som kommer att krävas. Åtgärder som visat sig fungera exempelvis i Tyskland och Kanada. Men även förslag utifrån specifikt svenska förutsättningar. Till dessa får man räkna Moderaternas nya förslag att ge fler timmar i barnomsorgen till barn med nyligen anlända arbetslösa föräldrar. Barnen får helt enkelt bättre förutsättningar i Sverige och inför sin skolgång om de får tillbringa mer tid i en miljö där det pratas svenska. Forskningen visar för övrigt att goda skolresultat är helt centralt för att barn med utländskt ursprung ska få ett bra liv i Sverige.

Om just Tyskland talade professor Michael C Burda från Humbolduniversitetet i Berlin. Tyskland genomförde för drygt tio år sedan reformer med syftet att bland annat förbättra integrationen och bereda väg in i arbetslivet. Åtgärder som varit väldigt effektiva, men som är kontroversiella (inte minst i Sverige) eftersom de innebar ökad lönespridning och ökade drivkrafter för arbete. Även till deltidsarbete. Kombinerat med skattereformer för att även låga löner ska ge de nya på arbetsmarknaden realistiska möjligheter att försörja sig själva.

I Sverige är det illavarslande att till och med LO visat en mer konstruktiv inställning än Socialdemokraterna, även om också de förslag LO presenterat är helt otillräckliga för att ge den sämst utbildade halvan av nykomlingarna tillträde till arbetsmarknaden.

Allt blev inte rätt på Moderaternas seminarium. Det störde mig exempelvis att Ulf Kristersson framställde det som att Sverige stängt gränsen för asylsökande. Så är det inte. Prognosen för antalet asylsökande under 2017 ligger på 34 000, vilket är en nivå långt över vad Sverige klarar av att ta emot på ett bra sätt med tanke på de problem vi redan har.