Man kan om man vill

Ulf Kristersson valspurtade i Göteborg under tisdagen, men uppmärksammade också Gotlands problem med strömavbrott på andra sidan Sverige.

Ulf Kristersson valspurtade i Göteborg under tisdagen, men uppmärksammade också Gotlands problem med strömavbrott på andra sidan Sverige.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-09-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ulf Kristersson drog i förrgår sina slutsatser av Gotlands strömavbrott. Han konstaterade att Gotland inte ska behöva leva med ”elleveranser i klass med ett u-land” och lovade en tredje elkabel till ön om han blir statsminister. Pinsamt för energiminister Ibrahim Baylan (S) som hävdat att regeringen inte kunde påverka Svenska kraftnät. Han förutsatte bara att beslutet att avbryta arbetet med en ny fastlands­förbindelse inte äventyrade Gotlands elförsörjning och startade en process som skulle göra Gotlands elförsörjning till en experimentverkstad som pilotlän med ett nytt förnybart energisystem.

Självklart kan en regering styra sina myndigheter. De kan bara inte direkt diktera vilka beslut som ska fattas i enskilda ärenden. Genom att förändra Svenska kraftnäts instruktioner kan en ny regering mycket väl se till att Gotland får en ny elkabel till fastlandet.

Att Gotland ska ha ett fungerande elsystem har inte varit första prioritet för den rödgröna regeringen. För den har det varit viktigare att Gotland ”går före” och görs till ett exempel för andra om ett hållbart energisystem. Det återstår att se om det blir ett bra eller ett dåligt exempel, om de får hållas.

Gotlands elförsörjning måste vara pålitlig. Det är ett helt grundläggande och oeftergivligt krav.

Men jag måste vara ärlig och säga att jag undrar om det verkligen är en korrekt analys, att det är kablarna till fastlandet som är den grundläggande orsaken till de strömavbrott vi plågats av.

Jag är ingen elingenjör och jag är öppen för goda motargument. Men avbrotten i elförsörjningen beror väl på tekniska uppdateringar av kontrollstationen i Ygne, och inte på de befintliga kablarna. Strängt taget skulle man väl exempelvis kunna få problem med elförsörjningen även när exempelvis en ny elkabel till fastlandet ska tas i drift och bli en del av elsystemet.

I ett pressmeddelande från Geab skriver vd Jan Karlsson:

”Kontrollanläggningen är Gotlandslänkens ’hjärta’ och säkerställer att överföringen av el fungerar driftsäkert och att rätt mängd el överförs mellan fastlandet och ön. Den befintliga kontrollanläggningen från mitten av 1980-talet börjar nå sin tekniska livslängd och riskerar därmed att orsaka störningar framöver.”

Men när han ska beskriva svårigheterna att byta ut tekniken för helagotland.se är det inte hjärtat utan en mycket mer komplicerad kroppsdel han använder som liknelse:

– Det är en jättekomplicerad omställning och då är risken för avbrott väldigt stor. Man kan jämföra det med att byta hjärna på en människa.

I en annan intervju beskriver han kontrollstationen som ”200 normalstora garderober som är fullsmockade med datorer och kablar som går fram och tillbaka mellan de andra garderoberna”.

Vad är teknik från mitten av 80-talet? Tja, jag minns ABC 800-datorerna på min gymnasieskola. Vilket innebär att mitt minne är bättre än datorernas var. 32 KB ROM och 32 KB RAM.

I den vevan började också övergången från LP i vinyl till CD-skivor. Det som skulle bli dagens Internet var i sin linda och inte tillgängligt för allmänheten.

Om kontrollstationens teknik är från mitten av 80-talet och när det uppstår omfattande problem när denna teknik ska bytas ut så framstår det som en rätt uppenbar underlåtenhetssynd som tillåtits pågå alltför länge.