Mer ö än vanligt

Det är fel årstid för egna flytetyg.

Det är fel årstid för egna flytetyg.

Foto: OLLE LINDEBORG

Ledare Gotlands Allehanda2018-12-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter julfirande i Stockholm var jag på annandagen på väg söderut för att skjutsa hem en äldre släkting till Småland. Väl framme kollade jag färjeförbindelserna under de närmaste dagarna för att avgöra när det kunde vara lagom att återvända till Gotland. Men det var svår brist på färjeavgångar där man kunde boka in sig för att få med sig bilen från Oskarshamn. Det fanns ingen den 27/12. Och ingen 28/12 eller 29/12.

Jag bokade in mig 26/12 och kastade mig i bilen för att hinna med färjan, för att slippa vänta fyra dagar.

I skrivande stund riskerar man fortfarande att bli strandsatt. 28/12 är färjan från Oskarshamn fullbokad för bilister. 29/12 går det överhuvudtaget ingen färja på den linjen. Hur bra är det efter en fullbokad färjetur? Och 31/12 är också en avgångslös dag.

Det finns tillfällen då bokningsläget blir än kärvare än vad det nu är på den södra linjen. Under förra sommaren skrev jag om hur bokningsläget från Nynäshamn just då var sådant att 16 raka avgångar var fullbokade för bilister. Det inträffar alltför ofta att landsvägen till och från Gotland inte är proportionerad för den trafik som vill ta den vägen.

Ö-läget har definitivt sin charm. Men livet på en ö har också vissa praktiska nackdelar, när man behöver befinna sig någon annanstans och när man ska hem igen. Det är naturligtvis viktigt för Gotland att det inte är alltför ofta man blir strandsatt, vare sig det är på ön eller på fastlandet som man ofrivilligt blir kvar. Det är viktigt inte bara för besöksnäringen utan för all näringsverksamhet och för Gotlands ambitioner att vara en attraktiv plats att bo för allt fler.

Borde inte Gotlandstrafiken ha större beredskap för att anpassa utbudet efter efterfrågan så att resenärer inte tvingas vänta fyra dagar på en färja där man kan få köra ombord? De allra mest desperata kanske kan köra X antal mil till färjan och tillbringa Y timmar i kö i hopp om att man få komma ombord på en Stand-by-biljett. Men som bas i ett pålitligt transportsystem duger det helt enkelt inte.

Vi har i dag en stor monopolist som kontrollerar trafiken till Gotland och får alla subventioner. Personligen tror jag det vore bättre om vi hade konkurrerande rederier i färjetrafiken och om subventionerna följde med resenärerna. Men Destinationen får gärna försöka övertyga mig om att bolaget inte är en monopolist som i sin suveräna trygghet anser sig kunna låta flera avgångar i rad vara fullbokade.