När EU fläskar på

Fläsk i otaliga (här brittiska) former.

Fläsk i otaliga (här brittiska) former.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Ledare Gotlands Allehanda2019-07-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är lika bra att jag säger som det är. Jag gillar fläsk. Med löksås. Med raggmunkar eller bruna bönor. Bacon eller ett långkok. Eller 50/50 med nöt i en köttfärslimpa. Inte mycket är bättre grillat än en enkel välmarinerad fläskkarré. Det finns fläskrätter i otaliga former och jag är beredd att pröva dem alla. Även om det rör sig om det djur vars anatomi, från strax bakom trynet till strax före knorren, lär vara mest lik människans. Grisen, liksom människan, kan ju äta en väldigt varierad kost. Ja, människan bör äta en varierad kost. Och det är lättare att få alla näringsämnen man behöver om kosten även inkluderar kött.

Att jag personligen gillar fläsk innebär dock inte att jag tycker att det är en bra idé att använda skattemedel till att få unga att äta mer av det. Konsumtionen i denna grupp är på nedåtgående, vilket fått EU att slanta upp 26,9 miljoner till branschorganisationerna Svenskt kött och danska Landbrug & Fødevarer.

Ett tidstypiskt drag är väl att marknadsföringen antagit den bedrägliga formen att betala så kallade "influensers" – aktörer med stora skaror följare i sociala medier – för att sälja idén att äta mer fläsk. Jag har – vilket jag väl har gjort uppenbart – inget emot fläsk. Men det är inte EU:s sak att använda våra egna pengar till att övertyga oss om att äta mer av det.

Mycket av upprördheten mot fläskkampanjen tycks dock orsakas av att den rör just kött. Det går på tvärs med tidsandan och all opinionsbildning för det vegetariska och mot det animaliska.

Men EU är för all del inte ensamt om att försöka påverka våra kostvanor. Hösten 2017 beslutade exempelvis S/MP-regeringen sig för att satsa 175 färska miljoner på att stötta omställningen till ekologiskt jordbruk. Detta trots att det inte finns något stöd i forskningen för att ekologisk mat skulle vara bättre för oss än maten från det reguljära jordbruket.

Ur klimatperspektiv är ekologisk produktion faktiskt sämre än konventionell. I december presenterades en internationell studie, där forskare från Chalmers medverkade. Stefan Wirsenius berättade på Chalmers hemsida:

– Ekologiska ärtor odlade i Sverige har ungefär 50 procent större klimatpåverkan än konventionellt odlade, visar vår studie. För svenskt ekologiskt vete är skillnaden ännu större, nära 70 procent.

S/MP-regeringens satsning på ekologisk mat går alltså helt på tvärs med klimatpolitiken. Men den som vill kan äta ekologiskt ändå. Och jag kan äta fläsk.