När innerstaden dött, då blir den riktigt tyst

Tromsö under ett strömavbrott får tjäna som illustration.

Tromsö under ett strömavbrott får tjäna som illustration.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz

Ledare Gotlands Allehanda2018-04-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den rödgröna regionledningen månar sååååå mycket om företagarna i innerstaden. Och det är sååååå viktigt att innerstaden är en levande del av staden. Men när det kommer till kritan – till beslut och förvaltning – så tycks dessa föresatser vara helt bortglömda.

Senaste exemplet i veckan var när miljö- och hälsoskyddsnämnden – trots protester och varningar från innerstadens krögare – beslutade att sänka bullergränsen från 30 till 25 decibel för inomhusmiljön i bostäder.

Ingen flyttar väl till innerstaden omedveten om att det förekommer en del ljudligt folk- och krogliv där. Det kan naturligtvis vara en störande olägenhet. Å andra sidan är det inte mitt intryck att nattlivet menligt påverkat exempelvis bostadspriserna eller efterfrågan på boende i innerstaden. Kan det vara så att nattlivet i själva verket är en av de saker som faktiskt gör innestaden attraktiv, trots att det innebär att natten inte alltid är knäpptyst?

Men miljö- och hälsoskyddsnämnden visade ingen respekt eller försiktighet. Nämndens ordförande Isabel Enström (MP) förklarade för helagotland.se:

– Det låter lite som att det här beslutet kommer att döda hela Gotlands krogliv, men jag ser inte det framför mig. Ser vi en verksamhet som ligger över 25 decibel kommer vi inte att gå ut och stänga ner den. Det handlar om att ge riktlinjer som gäller i Sverige generellt.

Kanske är farhågorna överdrivna. Kanske kan Regionen tillämpa de nya gränserna med fingertoppskänsla och smidighet, vilket bland annat kan innebära att de som sökt tysthet i en nöjesmetropol tvingas isolera sina egna bostäder. Men jag tror det när jag ser det. För närvarande finns det alla skäl att oroa sig över konsekvenserna.

För mindre än en månad sedan uppmärksammade GA hur den sega bygglovshanteringen orsakat problem och förseningar för krögare som planerat att öppna nya krogar i innerstaden till sommaren. Det är få städer som har en tydligare högsäsong och det är naturligtvis ett stort och kanske ett avgörande avbräck om en ny krog helt i onödan går miste om den mest lukrativa tiden på året.

Att det kan gå snett även när byggnadsnämnden försöker tänka på innerstaden blev tydligt ett par veckor innan dess, sedan byggnadsnämnden beslutat sig för att blockera handel i ett område intill området Stenhuggaren i Visbys utkant. Ett i alla avseenden eget initiativ som inte alls hälsades med glädje av företagarna i Visby Centrum.

Föreningens ordförande Oskar Lindehejd konstaterade att: ”Vår utveckling och framgång bygger på sin egen kraft och inte begränsning i andras möjlighet att utvecklas.”

Region Gotland har en del att jobba med, när det gäller hänsyn till företagsklimat och innerstadens villkor. Mer än någonsin, faktiskt.