Regeringen Reinfeldts hantering av Nord Stream-frågan präglades av försiktighet och vankelmod. De helt självklara säkerhetspolitiska aspekterna av den ryska gasledningen var inget man ville diskutera. Formellt sett kunde regeringen endast ange miljöskäl för att säga nej till Nord Stream. Naturvårdsverket och regeringen hade då kunnat åberopa havsrättskonventionen och kontinentalsockellagen. Det gjorde man som bekant inte.
Året var 2009 och Dmitrij Medvedev sittande rysk president. Ryssland hade visserligen invaderat Georgien och Sydossetien men det rådde ändå en sorts töväder gentemot den ryska regimen. Kommer den rödgröna regeringen att vara lika undfallande nu när Ryssland och Gazprom står i begrepp att bygga Nord Stream 2? Den nya gasledningen kommer att löpa parallellt med Nord Stream 1, utanför svenskt territorialvatten men innanför vår ekonomiska zon.
Som Svenska Dagbladet rapporterade om igår har den kristdemokratiska riksdagsledamoten Mikael Oscarsson riktat en interpellation till utrikesminister Margot Wallström med två frågor: 1) Kommer regeringen agera för att stoppa Nord Stream 2? Hur ser Wallström på att låta ryska Gazprom använda sig av hamnen i Slite?
Enligt Riksdagens protokoll måste utrikesministern svara Oscarsson senast torsdagen den 8 september och under hösten väntar sig Naturvårdsverket en formell ansökan från den ryska regeringen.
Det krävs inga djupare Rysslandskunskaper för att inse att maktcentret Gazprom använder gasen som vapen och påtryckningsmedel. Inte heller för att slå fast att den säkerhetspolitiska situationen runt Östersjön har förvärrats betydligt sedan 2009. EU har infört ekonomiska sanktioner som svar på Rysslands olagliga annektering av Krim och invasionen av östra Ukraina. Desinformationskriget har tilltagit väsentligt och Ryssland agerar mer aggressivt mot sina grannländer. EU måste fortsätta sina sanktioner mot Ryssland. Då blir det fel att samtidigt göra sig än mer beroende av rysk gas.
Detta bör märkas i regeringens hantering av Nord Stream 2. Det finns ingen anledning för Sverige att godkänna att Ryssland åter använder hamnen i Slite. Byggandet av ledningen medför dessutom ökad rysk militär närvaro på Östersjön och kommer att utgöra en framtida ursäkt för att agera mer hotfullt gentemot Sverige och störa svenska militära aktiviteter. Regeringen kan och får inte blunda för dessa konsekvenser.