Nog visste jag att svenskarna sparar för lite och lånar för mycket. Men riktigt hur mycket detta beteende präglar Sverige blev jag inte klar över förrän häromdagen, när Credit Suisse publicerade sin Global Wealth Report. Svenskarna är möjligen kapabla, men de är inte förmögna. Mediansvensken – den som kan konstatera att det finns lika många rikare som fattigare landsmän – har en förmögenhet på 45 000 dollar. Det motsvarar 360 000 kronor, om man räknar med en dollarkurs på åtta kronor.
Det låter väl inte så puckelryggigt, tycker du kanske. Men betänk då att rapporten inkluderar bostaden i förmögenheten. I en enda nation i Västeuropa är medborgarna mindre förmögna än i Sverige. Medianportugisen är fattigare än sin svenska motsvarighet.
Sverige ligger till och med efter Grekland (55 000 dollar). Och skillnaderna mot andra europeiska länder är ofta stora. Irland: 85 000. Italien: 125 000. Belgien: 162 000. Schweiz: 229 000. För att ta några exempel.
Vad beror det på? Borde inte Sveriges boprisrally ha berikat svenskarna, åtminstone på pappret? Jo, men samtidigt måste ju de som köper bostad ofta belöna den upp till taknocken. Svenskarna tycks heller inte vara främmande för att, med stöd av stigande priser, ta ytterligare lån på sina hem för att finansiera konsumtion och bilköp med mera.
Att vi lever i ett land med bland världens högsta skatter minskar vårt utrymme för sparande. Men viljan och driften att spara reduceras också av att många förlitar sig på staten och dess trygghetssystem istället för att själva skaffa sig en rejäl buffert och trygghet i form av sparande.
Det verkar också som att – somliga – av våra styrande tycker att detta är en god ordning. Staten bestraffar ju sparande genom att beskatta det och belönar skuldsättning genom att subventionera låntagare med ränteavdrag. Och vad har den S/MP-regeringen gjort sedan den tillträdde? Senaste budgeten innebar att skatten på så kallade investeringssparkonton höjdes vid årsskiftet. En sparform som blivit allt populärare eftersom den skattemässigt är något fördelaktigare än andra. Vilket tydligen genast måste bestraffas.
Jag är övertygad om att det vore bra om fler svenskar sparade mer och om fler ägde sina egna bostäder. Det är ett recept på ett samhälle där medborgarna blir tryggare, både i praktiken och i sig själva.