Andreas Unger var tidigare ordförande för Företagarna här på Gotland, men kandiderar nu för Moderaterna. I går presenterade han Moderaternas förslag på åtgärder för att förbättra företagsklimatet. Ett av förslagen är en LOTS-reform.
Gotland nuvarande LOTS-system, som skulle erbjuda ”en dörr in” för företagare i sina mellanhavanden med Regionen, har aldrig klarat av att möta högt ställda förväntningar. En enstaka lots kan göra en viss skillnad, men i övrigt förblir ju Regionens monolitiska förvaltning densamma.
Moderaterna föreslår en LOTS-reform enligt den prisade Hultsfredsmodellen, som utvecklats i Smålandskommunen. Det är en modell som ställer nya och högre krav på alla tjänstemän som möter företagare, och inte bara på den stackars lotsen. Principen är inte ”en dörr in” utan ”många dörrar in”. Oavsett vilken väg företagaren tar ska han möta tjänstemän som har en grundläggande förståelse för företagande och goda kunskaper även om andra delar av den kommunala förvaltningen förutom den egna.
Förändringen genomfördes bland annat genom att Hultsfreds kommun bildade en LOTS-grupp med personer från olika delar av kommunens förvaltning.
Kommunen beskriver själv projektet:
”Ett utbildningsprogram togs fram till LOTS-gruppen, som innefattade praktik på andra förvaltningar, företagsbesök, workshops och startaeget-kurser. LOTS-gruppen började ta fram de vanligaste frågorna som var och en av dem fick i sitt dagliga arbete. Dessa frågor samlades sedan ihop och blev en webbutbildning med över 100 frågor om allt från tillstånd till finansiering. LOTS-gruppen gör sedan dess denna webbutbildning årligen, och Hultsfreds kommun har nu 20 diplomerade företagslotsar.”
Hultsfreds kommun har mindre än 15 000 invånare. 20 företagslotsar där är som om Region Gotland skulle ha 80. Och Hultsfred fortsätter arrangera årliga utbildningar för att konceptet ska prägla verksamheten mer och mer. Vilket tillåter dem att på hemsidan börja informationen till företagare med:
”Det är inte alltid lätt att veta vart man som företagare ska vända sig med sin fråga, som ofta kan beröra flera olika avdelningar inom kommunen. Oavsett vilken avdelning du först kontaktar och om du ringer, skickar epost eller besöker oss, vill vi lotsa dig rätt på allra bästa sätt.”
Många dörrar in. Vilken dörr som helst!
Om man vill åstadkomma verklig förändring i attityderna till företagande så måste den genomsyra hela organisationen, och om olika delar av förvaltningen ska kunna samarbeta så är det viktigt att få förståelse för och kunskap om vad de andra håller på med. Om alla kan känna sig i någon mån som lotsar så är det bättre än om en enstaka lots ska försöka guida företagarna en i taget för att undvika de värsta grundstötningarna.
Möjligen kan oroa sig över varför Hultsfreds satsning inte givit någon vidare skjuts i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Kommunen placerar sig högre än Gotland, men inte så värst mycket högre. Kommunen klättrade under några år efter att LOTS-systemet sjösattes men har sedan fallit tillbaka. Vilket kanske understryker att företagsklimatet är något som en kommun behöver jobba med ständigt och på flera olika sätt.