Parlamentarismen ska regera

Spekulationerna i regeringsfrågan har blivit mer än lovligt krångliga.

Spekulationerna i regeringsfrågan har blivit mer än lovligt krångliga.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-08-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

GA publicerade i måndags en helsida med en intervju med Centerns partiledare Annie Lööf. Den handlade så gott som uteslutande om det politiska spelet kring en eventuell framtida regeringsbildning. Om vem som kan eller bör samarbeta med vem. Och om vem man inte kan samarbeta med. Om vilken typ av regering som kan bildas beroende på utfall i valet. Allt blir ett töcken. Och mitt i allt detta bludder talar hon gärna om hur tydlig hon är.

På ett liknande sätt tycks det bli i de flesta intervjuer Annie Lööf ger nuförtiden. Regeringsfrågan ältas i det oändliga. Med tanke på hur tydlig hon är så är det ju egendomligt att samma frågor återkommer gång eftergång efter gång. Som i intervjun i Expressen där hon ännu en gång försöker förklara sin inställning:

– Centern vill hålla ihop alliansen och byta ut Stefan Löfvens regering. Och om vi blir större än de rödgröna kommer vi att söka stöd och tillträda som regering.

Men vad händer då om Sverigedemokraterna skulle överväga att rösta med Socialdemokraterna i en budgetvotering? Ja, då ser Annie Lööf blocköverskridande samtal som den enda lösningen.

Vafalls! Ska den borgerliga regering som avsatt S/MP-regeringen söka samförstånd över blockgränsen med de partier som avsatts? Hur skulle sådana propåer mottas? Och vilken politik skulle detta långsökta samförstånd leda till?

Vad sägs om följande revolutionära idé? Om de borgerliga partierna bildar en minoritetsregering så ska den försöka lotsa bästa möjliga politik genom riksdagen. I riksdagen får man söka stöd efter bästa förmåga. Och om den borgerliga regeringen inte lyckas genomdriva en politik som den kan stå för, så får den avgå och ge någon annan konstellation chansen. Eller också kan den göra som Stefan Löfven gjorde efter den förlorade budgetvoteringen hösten 2014 och utlysa extraval. Vilket sannolikt skulle genomföras den här gången, eftersom Socialdemokraterna aldrig skulle hjälpa en borgerlig regering kvar vid makten, på det sätt som Alliansen hjälpte Löfven.

Med denna demokratiska och parlamentariskt pragmatiska inställning etablerad så skulle vi kanske slippa det värsta av dessa vem-tar-vem-spekulationer som börjar bli mer än lovligt tröttsamma.