Polisreträtt skapar gråzon

När polisens resurser tryter tvingas kommunerna anlita väktare.

När polisens resurser tryter tvingas kommunerna anlita väktare.

Foto: Adam Ihse/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-08-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så sent som några dagar innan inrikesminister Anders Ygeman (S) lämnade sin post ville han inte att erkänna att det råder en akut polisbrist i landet. Regeringen hade just dragit igång en kampanj för att rekrytera fler kvinnor och fler med utländsk bakgrund till kåren. Det sågs som ett problem att det fanns för många män från landsbygden. Det är inte första gången polisen genomför sådana kampanjer.

Den mest brännande frågan i nuläget torde dock vara hur man stoppar avhoppen från kåren och fyller platserna på polisutbildningen. Om inte kåren framstår som en attraktiv arbetsgivare lockar den varken infödda män eller utlandsfödda kvinnor.

Inom polisens ingripandeverksamhet jobbar det för närvarande 6688 poliser, en nedgång från 6886 i december 2015. Under en längre tid har vi också sett en utveckling där ordningsvakter tar över polisens uppgifter.

I gatumiljön och på idrottsarenor har väktare, värdar och ordningsvakter blivit ett vanligare inslag och polisen mindre synlig. Problemet är när det uppstår en gråzon där det råder osäkerhet kring mandatet för ordningsmaktens förlängda arm.

Det är också minst sagt olyckligt när kommuner ser sig tvungna att anställa ordningsvakter som ett resultat av att Polisen drar sig tillbaka. I en riksomfattande undersökning av P1-programmet "I lagens namn" menar företrädare för 35 kommuner att kostnaderna för ordningsvakter och väktare har minskat just på grund av att polisen inte längre räcker till.

Statens kostnader vältras sålunda över på kommunerna. I den modell som skapades i samband med polisens omorganisation och centralisering år 2015 ingår att man ska skapa en tydligare dialog med medborgare. Detta har i praktiken visat sig vara detsamma som att vädja till allmänheten om hjälp. Polisbristen må göra sig extra påmind under sommartider. Även poliser vill ju ha semester samtidigt förmågan ska upprätthållas.

Polisbristen är dock permanent och trots partiernas löften om fler poliser på "gator och torg" minskar styrkan i praktiken. Att lägga ut uppgifter och vältra över kostnader inger knappast förtroende hos allmänheten. Samtidigt har internationella kriminella nätverk fått upp ögonen för den svenska marknaden.

Det krävs ett förnyat ledarskap och kraftigt förbättrade arbetsförhållanden och löner för att försöka vända en ytterst olycklig trend.