Postnord gör ingen vinst. Ett idealföretag i de rödgrönas värld?
Nej, egendomligt nog försöker finansminister Magdalena Andersson att klämma så mycket vinst det bara går ur de statliga företagen. Det är bara det att man misslyckas med Postnord.
De privata välfärdsföretagen, som bidrar till kvalitet och effektivitet för offentligfinansierade tjänster, ska däremot inte få göra vinst.
Välskötta och långsiktigt arbetande företag behöver göra vinst. Statligt ägda förlustbringare med kvalitetsproblem klarar sig ändå.
Du gör kanske invändningen att välfärdsföretagen får göra sju procents vinst enligt det rödgröna förslaget. Det är en sanning med oerhört stor modifikation. Ja, jag skulle vilja kalla det en felaktighet. Eller en lögn, om man ska vara rak.
Utredningsförslaget från Ilmar Reepalu – före detta socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö med bristande förståelse för företagande – innebär att företagen ska få göra en vinst på sju procent. Men inte sju procent på omsättningen, utan sju procent av det bokförda operativa kapitalet.
Vart fjärde välfärdsföretag har ett negativt operativt kapital. De blir väl i så fall ålagda att göra en förlust? 80 procent av välfärdsföretagen tvingas ha en rörelsemarginal på under två procent, vilket är helt ohållbart.
Att regeringspartierna beslutat att tillsammans med Vänsterpartiet gå vidare med detta förslag är inget annat än huvudlöst. Exempelvis de stora skolkoncernerna kan kanske hitta vägar runt regelverket, men de små friskoleföretagen skulle det vara kört för. Och 80 procent av friskoleföretagen har bara en skola. Om det rödgröna förslaget tar sig igenom riksdagen. Vilket ingenting tyder på.
Vinstförbudet är ett spel för gallerierna inför nästa års valrörelse. Men det är ett spel som jag hoppas att de rödgröna förlorar på. Före detta finansminister Kjell-Olof Feldt (S) skrev i Expressen i förrgår:
"Så varför gör man detta? Den mest rimliga förklaringen är att regeringen vikt sig för Vänsterpartiets ultimatum. Utan vinsttak, inget stöd för budgetförslaget. Civilministern verkade inte försvara vinsttaket med någon större övertygelse. Jag är rädd för att det inte ökar förtroendet för Socialdemokraternas förmåga att styra riket."
Jag tror att väljarna är emot eventuella avarter bland välfärdsföretagen. Men jag tror också att de förstår att de välskötta välfärdsföretagen bidrar med oerhört mycket till välfärden och jag tror att man förstår att de måste kunna göra en skälig vinst för att kunna existera.
Om Alliansen klarar av att bilda opinion så har de en vinnarfråga här.