Primärvården till akuten?

Primärvården. Folkhälsans högra hand?

Primärvården. Folkhälsans högra hand?

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ledare Gotlands Allehanda2018-03-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är primärvården som ska göra det. Det är primärvården som ska avlasta lasarettet och framför allt akuten. Det är primärvården man ska vända sig när man behöver hjälp av sjukvården. Det är i primärvården du ska ha en husläkare som är bekant med din medicinska historia. Det är primärvården som ska kunna arbeta förebyggande för folkhälsans bästa. Det är primärvården som ska ge medborgarna trygghet och en god tillgänglighet. I teorin.

Men det är också i primärvården som 14 av 21 läkartjänster är vakanta, som GA skrev om i går. Och bland de sju fast anställda läkarna så var bara 3,5 i tjänst i fjol. Två vårdcentraler – Wisby söder och Wisby norr – använde över 60 olika hyrläkare i fjol.

Hur stor andel av gotlänningarna känner att de verkligen har en husläkare?

Privata vårdcentraler är inte heller immuna mot problem. Unicare har svårt att hitta ersättare för läkare som försvunnit. Vårdcentralen klarar inte av att upprätthålla tillgängligheten på telefon. Verksamhetschefen berättar för P4 Gotland att patientsäkerheten är i fara.

Det bidrar inte till Unicares förmåga att rekrytera, när Regionen drar in den kompensation som tidigare utlovats till privata vårdcentraler när Regionen underbudgeterat sin egen verksamhet. Vårdcentralens ekonomiska situation blir osäker när den har liknande rekryteringsproblem som Regionens verksamhet, utan att få del av kakan när Regionen anlitar fördyrande hyrläkare.

Regionen får hoppas att Unicares klarar av att hantera det utsatta läge som vårdcentralen hamnat i. Om den tvingas avveckla verksamheten hamnar Regionens egna vårdcentraler i ett än värre läge.

Region Gotland har alltid satsat förhållandevis mindre på primärvården jämfört med andra sjukvårdshuvudmän. En bidragande orsak till att läkarbristen slår så hårt mot Gotland är sannolikt att Gotland hamnat något i vanrykte som arbetsgivare.

Jag ser inga listiga genvägar till en bättre fungerande primärvård. Om man tvingas höja läkarnas löner för att kunna rekrytera, så kan man åtminstone trösta sig med att de ändå blir billigare än hyrläkare och bidrar till en ökad kontinuitet i verksamheten.

Om det är primärvården som ska göra det, så är det för närvarande alltför mycket som inte blir gjort.