Problem i hängmattan

Stefan Löfven. I problem på Böda camping.

Stefan Löfven. I problem på Böda camping.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-07-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Transportstyrelsen är en myndighet där känslig information från många andra olika myndigheter liksom strålar samman i en kondenserad form. Med hjälp av information från Transportstyrelsen går det att få redan på allt möjligt om exempelvis försvaret, underrättelsetjänsten och polisens hemliga operationer med mera. Därför utvecklar sig Transportstyrelsens säkerhetsskandal, där man lät icke säkerhetsklassad personal anställda av privata företag i Östeuropa få fri tillgång till informationen i Transportstyrelsens system. Undan för undan får vi reda på ytterligare konsekvenser av läckan. Det blir bara värre och värre.

Bara för att ta ett exempel ur en stor stinkande hög så har Dagens Nyheter i helgen skrivit om hur svenska statens hemliga agenter – både i Sverige och utomland – kan identifieras med hjälp av den information som har läckts ut Transportstyrelsens system. Vilket, enligt en person med insyn i verksamheten som DN har talat med, innebär potentiell livsfara för dem.

Att Transportstyrelsen har denna information beror på att myndigheten utfärdar falska id-handlingar som agenterna behöver. Information som myndigheten sparat på för att dessa personers status vid behov ska kunna verifieras. Och information som nu kan vara på vift var som helst i världen, sedan generaldirektören beslutat om att genomföra en upphandling av datatjänster i strid med lagen. Vilket myndighetens styrelse visst om, utan att ingripa. Och regeringen visste också, men det tog ett år innan den gjorde något, och ytterligare att halvår innan den mörklagda affären blev allmänt känd.

Statsminister Stefan Löfven har fortfarande överhuvudtaget inte kommenterat skandalen. Genom ombud har han fortsätt hänvisa till ansvarig minister. Men Stefan Löfven bär det övergripande ansvaret för regeringens arbete och det är redan känt att flera av hans ministrar haft kännedom om eländet långt innan man gjorde något åt det. Eftersom regeringen gav generaldirektören sparken är det uppenbart att Löfven visste vad som hänt åtminstone vid den tidpunkten.

Det är dags att han kravlar sig ur hängmattan, även om det känns svårt..