Regeringen på slak lina

Uppförsbacke. Ekonomin må vara god men när regeringen samlas på Harpsund är det politiska utrymmet begränsat.

Uppförsbacke. Ekonomin må vara god men när regeringen samlas på Harpsund är det politiska utrymmet begränsat.

Foto: Maja Suslin/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-08-23 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I morgon samlas regeringen för sin sedvanliga årliga träff på Harpsund. Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer presentera en ljus bild av det ekonomiska läget och slå fast att det finns utrymme för satsningar år 2018. Hittills är reformutrymmet visserligen delvis intecknat med 2,7 miljarder kronor till försvaret och 2 miljarder till Polismyndigheten. Satsningar på barnfamiljer och sänkt skatt till pensionärer har även det utlovats.

Sommarens dubbla misstroendeförklaringar begränsar dock handlingsutrymmet för en redan svag ministär. När Riksdagen väl samlas senare i september kommer det sannolikt inte dröja länge innan försvarsminister Peter Hultqvist tvingas avgå efter omröstning i kammaren. Alliansens andra hot om en misstroendeförklaring riktade sig mot regeringens budgetförslag. Även det verkar ha haft effekt. Enligt uppgifter till Expressen (21/8) slopar regeringen den planerade sänkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt. Regeringen och Vänsterpartiet kommer heller inte lägga förslag på höjd skatt för småföretag genom förändringar av 3:12-reglerna. Två av tre skadliga skattehöjningar försvinner alltså.

Eftersom Sverigedemokraterna lär rösta med en enig allians så går regeringen en majoritet i riksdagen till viljes till två-tredjedelar, liksom fallet med ministeravgångarna efter IT-härvan på Transportstyrelsen. Statsminister Stefan Löfven balanserar onekligen på slak lina i övertygelsen att hans regering kommer att överleva fram till valet.

Löfven räknar dock alltså ändå med att den skadliga flygskatten accepteras och är så beroende av Vänsterpartiet att man lägger fram någon form av vinstbegränsningar i välfärdssektorn. Tydligen finns det en överenskommelse men detaljerna är inte klara. Senast i mars 2018 kommer en proposition som bygger på Ilmar Reepalus utredning läggas på Riksdagens bord för att sedan med största sannolikhet röstas ned. Vänsterpartiet får en kortvarig vinst men dessbättre kommer företagen inom vården, skolan och omsorgen få fortsatta möjligheter att verka.

I en tid när pressen på välfärden bara tilltar vore det klokare att istället skärpa kontrollerna men i övrigt låta välfärdsföretagen utvecklas. Avarter ska tas bort, men en vinstbegräsning om 7 procent kommer innebära att mindre företag inte får möjlighet att spara pengar till nödvändiga investeringar så att de kan växa. Hur ska det offentliga klara att täppa hålen efter de luckor som uppstår när de privata företagen tvingas lägga ner?

Socialdemokratin kommer att fortsätta dundra mot vinster i välfärden. De kommer även att fortsätta skrämma väljarna med att alliansens skattesänkningar kommer att gå ut över välfärden. Detta trots att regeringen inte har försökt rucka på alliansens fem jobbskatteavdrag, bortsett en nedtrappning för en relativt liten andel med de högsta inkomsterna.

Alliansen kunde tack vare sina skattesänkningar skjuta till pengar till välfärden. Skattesänkningar på arbete medför fler arbetade timmar och mer pengar i statens kassakista. Det är ett budskap som alliansen måste bli bättre på att framföra.