Rödglödgade reaktioner

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är missnöjd.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är missnöjd.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-12-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På vänsterkanten är känslorna upprörda nu, efter att M/KD-budgeten antagits av riksdagen. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt beskrev den i går på Twitter som "en brunblå kaosbudget".

Det är naturligtvis struntprat. Moderaterna och Kristdemokraterna stod bakom budgetmotionen och den antogs eftersom Sverigedemokraterna också röstade på den. Så kan det gå till i en parlamentarisk demokrati där den folkvalda riksdagen är det högsta beslutande organet. Varje regering, och i synnerhet en övergångsregering, är underordnad riksdagen.

Med det bruna i den "brunblå" budgeten syftade väl Sjöstedt just på SD, som om de skulle färga budgeten enbart genom att rösta på den. Det finns bruna stråk i framförallt SD:s historia. Och även i dagens SD. att döma av alla uteslutningar och förgripliga uttalanden av enskilda medlemmar. Men SD har åtminstone inte ett officiellt partiprogram som vill upphäva demokratin och äganderätten som vi känner den. De vill inte byta "ekonomiskt system" och de vurmar inte för olika despoter och proletariatets diktatur.

Jonas Sjöstedt twittrade också en varning för vad M/KD-budgeten kan leda till.

"Stödet för att bygga hyreslägenheter med låga hyror stoppas. Nu kan det bli tvärstopp i byggandet av billiga lägenheter, redan planerade projekt kan stoppas."

Ja vi vet ju hur viktiga dessa byggsubventioner varit för att styra byggandet. Så viktiga att Region Gotlands rödgröna ledning glömde att ansöka om stöd – sex miljoner i så kallad "byggbonus" – som Regionen var berättigad till.

Var finns de "billiga lägenheter" som byggbonusen ska ha stimulerat uppförandet av?

Stefan Löfven, å sin sida, har beskrivit M/KD-budgeten som en "servettskiss". Detta omdöme kom från statsministern för en regering som gav oss den så kallade gymnasielagen, en lag som är så usel att migrationsdomstolarna inte ansåg sig kunna tillämpa den och som förvandlat Sveriges migrationspolitik och asylprövning till ett moras av osäkerhet och oförutsedda konsekvenser. Stefan Löfven har gång efter annan ignorerat kritik från juridisk expertis och tubbat riksdagen att göra lag av regeringskansliets illa tecknade servettskisser.

Den budget riksdagen antagit kunde ha kommit till under bättre former. Men den är fortfarande bättre än alternativet, det vill säga övergångsregeringens budget.