Självförvållad brist

Alla verktygen finns. Men de har inte använts rätt.

Alla verktygen finns. Men de har inte använts rätt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Ledare Gotlands Allehanda2017-04-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Maltas turismmyndighet hävdar att kranvattnet är säkert att dricka över hela ön. Å andra sidan har jag läst bloggar där det hävdas att inte ens malteserna själva dricker kranvattnet. Sanningen är kanske just att vattnet går att dricka, men att det ändå finns goda skäl att inte göra det.

Det är inte så överraskande. Malta är ett torrt ställe. Wikipedia beskriver vattensituationen:

”Landet saknar sjöar, och har inga floder. Jordbruket är helt beroende av konstbevattning, men färskvatten är en bristvara. Man tar till vara regnvatten, som samlas i stora cisterner. Vattenbristen har drivit fram några arter av de få vilda växterna som tål saltvatten.”

Till ytan är Malta bara en tiondel av Gotland. Men där bor ungefär sju gånger så mycket folk. På varje gotländsk kvadratkilometer går det drygt 18,2 invånare. På varje maltesisk kvadratkilometer går det kring 1340 malteser.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, bland annat att vattnet inte borde behöva bli ett hinder för Gotlands utveckling, med ett uns av hushållning och planering. Det vimlar av öar i världen där förutsättningarna är sämre och befolkningstrycket högre.

Ändå har tillgången på vatten blivit ett hinder, vilket bland annat framgått av GA:s granskande artikelserie om vattensituationen. Vissa får inte bygglov, för att vattnet inte räcker till fler fastigheter. Andra får kanske bygga, men å andra sidan inte koppla på sig på VA-nätet.

Region Gotland har alla verktyg som behövs för att adressera problemet. Vattnet finns. Gotland badar bokstavligen i det. Avsaltning är långtifrån förstahandsalternativet. Men det är ett bättre alternativ än en självförvållad vattenbrist.

Regionen har monopolet över ledningssystemet. Man har makten att sätta de taxor som krävs för att finansiera då åtgärder som krävs. Man har makten att tvångsansluta fastigheter som får betala anslutningsavgifter. Men istället tvingar man alltså fastighetsägare att själva borra efter vatten, trots att de vill ansluta sig till ett ledningsnät som är helt närbeläget.

Region Gotland är inte ett offer för omständigheterna. Regionen har skapat omständigheterna.