Sommartalen duggade tätt under helgen. Miljöpartiets Isabella Lövin begick sin debut, men även Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V) följde traditionen liksom statsminister Stefan Löfven (S). Statsministerns tal kom efter en sommar där nyhetsrapporteringen har dominerats av ministeravhopp, terrordåd, bilbränder och sexuella trakasserier på festivaler.
Väljarstödet för regeringen och samarbetspartnern Miljöpartiet sviktar. Partiet är sargat efter att ha tagit mycket stryk på grund av det brutna vallöftet kring Vattenfalls brunkolsverksamhet och två framtvingade ministeravgångar, Åsa Romson och Mehmet Kaplan, på relativt kort tid. Framtvingade eftergifter inom migrationspolitiken har också kostat på. MP:s reaktioner på Socialdemokraternas utspel om ett tiggeriförbud är det senaste exemplet på hur svårt det är för ”samarbetsregeringen” att just samarbeta på migrationsområdet.
Därför var det kanske inte så förvånande att skolan var huvudnumret i statsminister Stefan Löfvens tal i Vasaparken, ett område där S och MP har lätt att enas.
Inom politiken är det dock oftast lättare att tala om satsningar och försöka visa prov på handlingskraft än att verkligen adressera grundproblemet. På den presskonferens som föregick talet presenterade Löfven och utbildningsminister Gustav Fridolin förslaget om 3600 nya lärar- och förskoleplatser. En kraftfull satsning i en av Miljöpartiets profilfrågor kan tyckas, men samtidigt en satsning som inte angriper det faktum att 6 av 10 lärare överväger att lämna sitt yrke och att färre och färre söker sig till lärarhögskolan.
Det är inte bara i läsförståelse och matematik som svenska elever befinner sig på ett sluttande plan vid internationella jämförelser Även när det handlar om frånvaro och sena ankomster toppar Sverige statistiken. Arbetsmiljöproblemen skrämmer bort studenter från lärarhögskolorna och bidrar till lärarflykten. Gapet mellan behovet och antalet nyexaminerade lärare beräknas vara 60 000 lärare redan år 2019. Om inte läraryrket blir mer attraktivt kommer resultatet av den nya satsningen helt enkelt bli fler tomma högskoleplatser.
Löfvens förslag om obligatorisk lovskola för elever som inte når upp till kunskapskraven följer vidare en trend där man redan verkar ha givit upp tanken att eleven faktiskt ska klara kraven inom utsatt tid. För att vara en offensiv satsning är regeringens nya giv kort sagt märkligt defensiv.