Sund app-skepticism

App-läkare är inte a priori goda läkare.

App-läkare är inte a priori goda läkare.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-07-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan 2016 har nätläkarföretagen vuxit och blivit fler. Aktörer såsom Kry och Min Doktor tillåter användaren att genom en app i telefonen eller en dator fylla i ett formulär och därefter träffa en sjuksköterska eller läkare över videosamtal. Tjänsten finansieras av landstingen på samma sätt som traditionella vårdbesök, trots att många varit tveksamma till om det verkligen är möjligt att göra en fullgod bedömning utan att träffa patienten.

Skepticismen är välgrundad. Det finns tydliga risker med nätläkartjänsterna, där den kanske mest uppenbara är att läkaren bara kan bedöma det patienten väljer att visa och berätta. Det problemet finns till viss del även i vanliga läkarbesök, men i betydligt lägre grad. Även om företagen ser till att skicka patienter som behöver undersökas närmare till en vårdcentral finns en uppenbar risk att läkaren missar något väsentligt, eller helt enkelt frestas att ge patienten det snabba besked denne vill ha.

Det som bidragit till att nätläkartjänsterna blivit så populära, särskilt i storstadsområdena, är att det går snabbt att få vård och att man slipper ta sig till en vårdcentral eller ett sjukhus. Detta betonar problemen med ineffektivitet och otillgänglighet som finns i dag, men det är knappast argument som garanterar kvaliteten i nätläkarföretagens verksamheter.

Detta betyder inte att videosamtal i sig är ett dåligt komplement till den platsbaserade vården. Digitala lösningar för att nå människor i hemmet eller på resa är utan tvekan användbart, framför allt för läkare som redan har träffat och känner sin patient. Nätläkarna möter dock patienterna enbart via en skärm, vilket är en stor skillnad.

Allt eftersom fler och fler använder nätläkartjänsterna har anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, börjat rulla in. Nu har myndigheten bestämt sig för att granska den internetbaserade vården, vilket den tidigare har avstått från.

Granskningen är ett positivt besked för alla inblandade. Om IVO kommer fram till att nätläkarföretagen visst kan garantera kvalitet på vården och hög patientsäkerhet är det ett viktigt erkännande för en både uppskattad och kraftigt ifrågasatt bransch. Om IVO hittar allvarliga brister kan företagen försöka göra något åt dem. Men först när nätläkartjänsterna har granskats precis som den traditionella vården förtjänar den samma tillit.

Oavsett om nätläkarna är här för att stanna eller om de döms ut av myndigheter och användare har de bidragit till utvecklingen av den traditionella vården. Nya lösningar inom vården ska inte dömas ut på förhand, men de ska heller inte accepteras utan vidare. Alltför många har svalt den digitala vården med hull och hår tack vare det användarvänliga appformatet. Men en verksamhet är inte kvalitativ bara för att den kommer i appformat. Skepticism är i det här fallet sunt, tills en ordentlig granskning har gjorts.