Svag offensiv för försvar

Tillbaka på Gotland. Men svårt underfinansierat.

Tillbaka på Gotland. Men svårt underfinansierat.

Foto: Sören Andersson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-01-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På söndag börjar Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Inför evenemanget kom i går nya utspel från både Moderaterna och Centerpartiet om att utöka försvarsanslaget. Även Folkpartiet och Kristdemokraterna har tidigare gjort liknande utspel. Så det finns åtminstone en borgerlig enighet om att man måste satsa på försvaret.

Men den enigheten utspelar sig på en tyvärr på en helt otillräcklig nivå. Det svenska försvaret har skurits ned till en anemisk skugga av det gamla invasionsförsvaret. Sverige satsar i dag omkring en procent av BNP på försvaret. Det är mindre än grannländerna satsar och mycket, mycket mindre än det borde vara.

Det säkerhetspolitiska läget har blivit kärvare. För ett land som Sverige, som reducerat försvaret så kraftigt, krävs då en tydlig reaktion som visar att man förstått allvaret i situationen. Vi var alltför snabba med att rusta ner, vilket tyvärr innebär att vi måste vara snabba med att rusta upp. Men så tycks det inte bli. Inte ens oppositionen presenterar tillräckligt radikala förslag.

Det är inte bara en procent av BNP som satsas på försvaret. En procent är också andelen av befolkningen som i DN/Ipsos (5/1) opinionsundersökning som har mycket stort förtroende för Försvaret.

Så svenskarna tycks åtminstone ha en realistisk uppfattning om hur vi väl är rustade.

Detta är väl antagligen en av anledningarna till att opinionen blir alltmer positiv till ett svenskt medlemskap i Nato. Nu är det bara 40 procent som är emot ett medlemskap (50 procent, december 2015) medan hela 35 procent nu är för. Snart väger det jämnt.

Men den som tror att Sverige ska slippa rusta upp som Natomedlem bedrar sig. Natomedlemskap är ingen lågbudgetlösning på försvarsfrågan. Natoländer förväntas satsa två procent av BNP på försvaret, dubbelt så mycket som Sverige.

Det är i och för sig få av Natos europeiska medlemmar som i dag lever upp till den målsättningen, men det lär bli fler i framtiden. Donald Trump, snart president i USA, återkom vid ett flertal tillfällen under sin kampanj till att Europa för sin egen säkerhets skull inte kan förvänta sig att fortsätta åka snålskjuts på USA.