Sverige kapas bit för bit

Butiken stängd efter kapningen. Men sjukdomen är ju samhällelig snarare än medicinsk.

Butiken stängd efter kapningen. Men sjukdomen är ju samhällelig snarare än medicinsk.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-10-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Flygplanskapningar har du säkert hört talas om. Bussar och bilar kan också kapas. Men Sydsvenskan skrev i går om en kapning som måste beskrivas som ovanlig. Och ändå säger den något om tillståndet i åtminstone delar av riket.

Ett kriminellt gäng i Malmö kapade en livsmedelsbutik. Och fortsatte driva butiken i mer än ett dygn! De kom inte åt kassasystemet, men tog betalt i kontanter och med hjälp av Swish.

Det började med att gänget försökte pressa pengar av butiksägarna. Det har de försökt vid flera tillfällen, men det sista tillfället var extra hotfullt och ägde rum i ägarnas hem. Ägarna blev rädda – fattas bara annat – och flydde till Köpenhamn medan bekanta fick sköta butiken. Det kriminella gänget lät sig dock inte avledas. De tog över butiken, hotade och slängde ut personalen och det tog över ett dygn innan ägarna fick situation klar för sig. När polisen väl underrättades så undersökte man först diskret situationen. Mats Attin, stationsbefäl vid Malmöpolisen, berättade för Sydsvenskan:

– De hörde av sig och vi körde dit med några civila och mycket riktigt så fanns de här fyra där inne. Det är rena Jönsson-ligan. De har fyllt på varor från lagret, och vi har det på film. Det har pågått minst ett dygn.

Ett stort antal poliser, bland annat utrustade med automatvapen, avbröt kapningen och grep fyra kapare.

Den organiserade brottsligheten blir alltmer utbredd och kaxig. Det krävs ett stort självförtroende och övertygelse om den egna förmågan att injaga skräck, för att man ska kapa en butik och bli kvar på brottsplatsen i mer än ett dygn för att mjölka pengar ur verksamheten.

Vi kan inte veta hur många restaurang- och butiksägare och andra företagare som betalar till ”beskyddarverksamhet” – för att skydda sig mot dem de betalar till. Men problemet är utbrett och inte alls avgränsat till Malmö. Den organiserade brottligheten sätter sig över lagen och etablerar ett eget våldsmonopol. Företagarna förvägras den rättstrygghet och det skydd de har rätt till.

Med sättet de genomdrev sin kapning visade de fyra kriminella absurt nog att de är fullt kapabla att sköta ett hederligt jobb. De klarade av att serva kunder och fylla på varor från lagret. De kunde till och med tänka självständigt och lösa problemet med att ta emot betalningar utan kassasystem. De skulle kunna jobba, men tycker väl inte att det är lönande nog. De föredrar att hota och stjäla från andra malmöbor.

När kriminella tror sig kunna kapa en livsmedelsbutik så lever de i en verklighet där kriminaliteten framstår som lönande, riskfri och lockande. För att utvecklingen ska vändas måste denna bild förändras. Det kräver en massiv satsning på de myndigheter som ska vårda den absoluta kärnan i en fungerande stat. Statens våldsmonopol. Rättstryggheten. Brottsbekämpningen. Det handlar om polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna.

Det kommer att krävas mer resurser, men det handlar också exempelvis om att få ut mer av de resurser som pumpas in i en dysfunktionell polisorganisation. Det handlar om att stämma i bäcken och stoppa unga på glid innan de blir förhärdade brottslingar.

Den som pekas ut som ledande i butikskapningen beskrivs av Sydsvenskan:

”Han är en 24-åring med ett tioårigt register av misstankar, frihetsberövanden och domar för grov brottslighet, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Han har rötterna i Malmös Sevedsområde, där han och en nära anhörig enligt polisens underrättelseuppgifter länge drivit på kriminalitet i området.”

Med den typen av ”karriärval” och erfarenheter – och fortfarande på fri fot – ter sig butikskapning som mindre märklig.