Den moderata närvaron i Almedalen kommer inte att vara lika tydlig i år jämfört med inför förra valet, åtminstone inte sett till antal tjänstemän på plats. I årets valrörelse läggs större vikt vid att utmana Sverigedemokraterna och Socialdemokraternas dominans på sociala medier. Bland annat anställdes digitala medier-fenomenet Martin Borgs i höstas i rollen som nationell digital valledare.
Det är positivt att inleda Almedalsveckan när intresset fortsatt är på topp hos journalister och åhörare. Ulf Kristersson har personligen vind i seglen när han äntrar scenen imorgon då han toppar partiledarnas förtroendelista. Väljarna nickar uppenbarligen godkännande till Kristersson lugna och sakliga tonfall och hans pläderande för det vuxna samtalet. Frågan är dock hur "vuxen" årets valrörelse blir. Mycket pekar tvärtom på att den kommer att föras i ett mycket högt tonläge.
Givet rådande opinionsläge är det inte anmärkningsvärt att medierna kommer rikta mycket uppmärksamhet kring regeringsbildningen efter valet i höst. Situationen med tre i stort sett jämnstora partier är smått unik i svensk politisk historia. Likväl är det tråkigt eftersom sakpolitiken då oundvikligen hamnar i skymundan.
Jag tillhörde dem som tidigt i höstas menade att det var för nära inpå valet att byta partiledare från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson. Jag hade fel. Upphämtningen till för moderaterna normala opinionsnivåer på 22-23 procent gick rekordsnabbt. Nu återstod bara att utmana Sverigedemokraterna på områdena migration/integration och lag och ordning. Dippen för SD i opionionsmätningarna kom mycket riktigt, men sedan dess har partiet återhämtat sig och slutat tappat väljare till M.
Moderaterna tvingas i årets valrörelse både utmana socialdemokraterna i välfärdsfrågor (där S traditionellt är starka) och påtala för väljarna att man till skillnad från SD har en ekonomisk helhetslösning på hur man ska minska arbetslösheten och bekämpa segregation och utanförskap.
På gårdagens DN-debatt (29/6) sträckte Ulf Kristersson ut handen till statsminister Stefan Löfven angående en bred migrationsöverenskommelse. Det lär säkert bli ett tema även i morgondagens tal. Löfven bör ta den utsträckta handen. Integrationen av de hundratusentals nyanlända som står utanför arbetsmarknaden och den växande segregationen är vår tids ödesfrågor. Kristersson lyfter i debattartikeln fram det tidigare samförstånd som rådde mellan S och M på migrationsområdet, före Reinfeldt-perioden. Det är tid att, trots valrörelse, lägga partitaktiserandet åt sidan och försöka nå ett samförstånd på migrationsområdet som kan komma att gynna Sverige på mycket lång sikt.