Tiggeridebatten: Vellinge visar vägen?

Det här är en ledarartikel publicerad i Gotlands Allehanda.

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge. Möter pressen efter onsdagskvällens debatt och beslut.

Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge. Möter pressen efter onsdagskvällens debatt och beslut.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-09-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tiggarna annonserade aldrig sin ankomst eller sina avsikter på någon presskonferens. Det var, åtminstone inte för mig, från början uppenbart att det skulle bli ett permanent inslag i det svenska samhället. Men med tiden blev det tydligt att tiggeriet var här för att stanna, om inget gjordes. Hittills har inte mycket gjorts.

Jag var från början skeptiskt till förbud som motåtgärd mot tiggeriet. Men jag har med tiden kommit att ändra uppfattning, vilket för övrigt även regeringens tidigare samordnare i frågan Martin Valfridsson har gjort. Tiggeriet är destruktivt – både för tiggarna och för Sverige. Speciellt för de tiggare som lever under tvång och hot, vilket förekommer. I ett europeiskt sammanhang så är den totala frånvaron av tiggeriförbud i Sverige avvikande. Och även om det finns gränsdragningsproblem, exempelvis mot insamlingsverksamhet, så kan tiggeriförbud fungera och gör så i andra länder.

Det har börjat röra på sig även inom partipolitiken, även om det gått långsamt. Moderaterna föreslog ett tiggeriförbud bara häromveckan. Socialdemokraterna är inte helt avvisande även om de är splittrade och tvehågsna. Men om ett tiggeriförbud så prövas i Sverige så verkar det ske som ett kommunalt initiativ, i skånska Vellinge.

Kommunfullmäktige i Vellinge fattade i förrgår kväll beslut om att införa förbud mot tiggeri i den lokala ordningsstadgan, med röstsiffrorna 39 mot 12. Förslaget kom från Moderaterna och fick stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna. (Moderaterna har för övrigt 26 av 51 mandat i fullmäktige. På Gotland har M 13 av 71 mandat.)

Men därmed är inte frågan avgjord. Länsstyrelsen i Skåne kan stoppa beslutet, som redan är överklagat, från att bli verklighet. Det gjorde Länsstyrelsen i Västmanland för drygt sex år sedan, när Sala kommun försökte införa ett tiggeriförbud. Länsstyrelsen menade då att det förbud Sala ville införa inte var förenligt med ordningslagen.

En skillnad är att Sala ville införa ett generellt tiggeriförbud, medan Vellinge avgränsar förbudet till sex platser i kommunen.

Risken är väl ändå överhängande att även Vellinge stöter på patrull. Men jag tycker att det vore synd. Egentligen borde det väl vara ett nationellt tiggeriförbud och inte ett kommunalt ansvar. Men i väntan på riksdagen så skulle ju Vellinge kunna få demonstrera att ett tiggeriförbud inte är en praktisk omöjlighet och att det kan fungera tillräckligt väl även om det inte är en perfekt lösning.