Under falsk flagg

Twitter och andra sociala forum utgör en attrraktiv arena för dem som vill undergäva den svenska demokratin.

Twitter och andra sociala forum utgör en attrraktiv arena för dem som vill undergäva den svenska demokratin.

Foto: Patrick Sison

Ledare Gotlands Allehanda2018-06-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Aldrig har avsändaren varit lika viktig som inför årets val till riksdag, landsting/region och kommun. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en handbok för myndighetsanställda och informerat statstjänstemän och kommunanställda vad på nätet man bör vara vaksam på. En kontakt är dessutom upprättad på Facebook dit gemene man kan vända sig för att rapportera om misstänkta konton.

Åtgärderna kommer sent men är nödvändiga. Nyligen presenterade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) en undersökning där det bland annat konstaterades att var tionde konto på Twitter är en misstänkt så kallad bot, det vill säga ett helautomatiserat konto som sänder vidare utvalda tweets och retweets.

Svenskarna tillhör världens mest uppkopplade folk. En kartläggning från Internetstiftelsen i Sverige från förra året visar att så gott som alla svenskar upp till pensionsåldern använder sig av internet och att hälften i åldersgruppen 76 år och uppåt.

Föga förvånande tar därför Twitter, Facebook, Instagram och andra sociala forum en allt större plats i partiernas valkampanjer. När partierna sprider sina budskap går avsändaren knappast att ta miste på. Men både främmande makt och anti-demokratiska rörelser inom Sveriges gränser såsom Nordiska Motståndsrörelsen gör allt för att sprida halvsanningar och lögner under falsk flagg. Målet är att underblåsa konflikter och öka polariseringen i samhället genom att sprida lögner om exempelvis nyanländas kriminalitet, en hotande islamisering av Sverige och att höstens val är riggat.

Sveriges regering tillhör de starkaste förespråkarna för att upprätthålla hårda sanktioner gentemot Ryssland. Det kan vara en anledning till att man från rysk sida på olika sätt vill destabilisera det svenska demokratiska styret.

Yttre och inre motståndare till Sverige och det svenska styrelseskicket vill sprida misstro och tvivel gentemot partier, myndigheter, institutioner, makthavare och mellan olika samhällsgrupper. Sociala medier är ett verktyg där de med små resurser kan sprida sitt budskap globalt med blixtens hastighet.

Enligt en kartläggning från SVT (SVT Nyheter 18/6) är det migration, kriminalitet och angrepp på motståndaren som engagerar mest på Twitter. Vården, skolan och ekonomin som är de frågor som vanligtvis ligger i topp när man frågar väljarna har inte alls samma genomslag. Att dessa polariserande frågor tar så stor plats och att det går så enkelt att skapa falska konton gör Twitter till en bra grogrund för att sprida ”fake news” och driva upp pyrande motsättningar i samhället.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något stämmer bra in på kommande valrörelse. Det är upp till var och en att granska media och anmäla uppenbart falska nyheter som syftar till att medborgarna ska vända samhället och politiken ryggen.