Ungdomar i farozonen

Ledare Gotlands Allehanda2015-08-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan maj har arbetsgivaravgiften för anställda födda 1992 eller senare varit 10,21 procent och för övriga anställda under 25 år 15,49 procent. I helgen höjdes avgiften igen för de anställda under 25 år till 25,46 procent i ett första steg. Efter nyår kommer siffran att vara tillbaka på 31.42 procent. Det innebär ytterligare en hög tröskel in på arbetsmarknaden för dem som redan har det som tuffast att slå sig in. Det slår också extra hårt på branscher som är en drivande kraft för integrering av unga och utrikesfödda som restaurang och besöksnäringen. En stark och viktig näring för Gotland som nu får det svårare. Incitamenten att satsa på yngre och mer oerfaren arbetskraft försvinner. Det är inget som Löfvens utlovade "låtsasjobb" kommer att råda bot på. Löfven har också sagt sig tycka att alla förslag måste genomgå en så kallad jobbgranskning. Men det gäller uppenbarligen inte arbetsgivaravgiften för unga som tillsammans med RUT och ROT-avdrag varit lyckade åtgärder för att göra svarta jobb vita och bidragit till integrering, nya jobb och tillväxt.

Det rapporteras nu att många företag väljer att betala lönerna i förskott till sin personal. Det är inte optimalt för de anställda men fullt förståeligt med tanke på besparingen de gör. Det är också enbart ett resultat av en alltför kortsiktig politik. Oavsett partifärg är det generellt ett otyg att låta reformer inte få tillräckligt med tid att bevisa sitt värde innan de slopas av rent ideologiska skäl. Företag behöver mer än något annat en förutsägbar spelplan att rätta sig efter. Den sänkta arbetsgivaravgiften har kanske hittills inte lett till någon explosion av nya arbetstillfällen för unga. Dock kan den höjda avgiften i stället innebära en rejäl försämring.

Ett av de främsta skälen är höga ingångslöner. I ett internationellt perspektiv har vi mycket höga ingångslöner i de branscher som sysselsätter flest ungdomar. Lönenivån är helt enkelt för hög i förhållande till många ungdomars produktivitet och därav har vi nu landat på en ungdomsarbetslöshet (sysselsatta under 25 år) på kring 25 procent. En liberaliserad arbetsmarknad med lägre ingångslöner för våra unga är därför nödvändig för fler jobb och en förbättrad integration. Detta tillsammans med att slopa de föråldrade turordningsreglerna i Lagen om Arbetsskydd (LAS) skulle innebära skjuts för ungdomsjobben. Detta lär dock inte ske inom en alltför snar framtid och då är en sänkt arbetsgivaravgift att föredra innan arbetslösheten når nya bottennivåer.