Uppför lärarfacket sig?

Skolelever behöver en god arbetsmiljö.

Skolelever behöver en god arbetsmiljö.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare Gotlands Allehanda2019-06-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enligt en opinionsundersökning från Novus tror 77 procent av lärarna att betyg i ordning och uppförande inte skulle bidra till att störiga elever skulle ändra sitt beteende och 72 procent tror att ordningsomdömen bara i låg eller mycket låg grad skulle förbättra studieron och arbetsmiljön.

Jag har inget problem med det resultatet. Även om förbättrad studiero är något som en alltför stor del av den svenska skolan är i akut behov av, så tror jag inte att ordningsomdömen är någon mirakelmedicin som plötsligt och påtagligt löser den svenska skolans problem. Möjligen kan det vara en mindre del av ett batteri av åtgärder och attitydförändringar som etablerar nya och striktare normer för hur man kan bete sig i skolan utan att det får tydliga och drastiska konsekvenser. Arbetsmiljön för den stora majoriteten av eleverna får inte fördärvas och offras för en liten svårkontrollerad minoritet.

Jag har däremot stora problem med ryggmärgsreflexen hos lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, som i en kommentar till undersökningen hävdar att det som behövs är "fler lärare".

Hon har fel. Helt fel!

Forskningen säger att klasstorlek och antalet lärare är av helt underordnad betydelse för utbildningens resultat. Däremot är kvaliteten på lärarna helt avgörande. Lärarförbundets förslag leder inte till bättre lärare. Det riskerar att bli tvärt om, faktiskt.

Receptet "fler lärare" – en favorit även bland politiker, tyvärr – riskerar inte bara att leda till att vi verkningslöst slösar bort ännu större resurser på en skola som redan är jämförelsevis dyr jämfört med andra länder och levererar resultat som på sin höjd kan beskrivas som medelmåttiga. Om man i den befintliga skolan skyfflar in horder av nya lärare med bristande fallenheter och förmågor så riskerar man istället att skada utbildningen, om den genomsnittliga kvaliteten på lärarna sjunker.

Vad Lärarförbundet borde verka för, för skolans och sina medlemmars skull, är att man satsar mer på de goda lärarna och naturligtvis på att förbättra arbetsmiljön genom att återta kontrollen från dem som i dag tycks ha tagit det som sin uppgift att sabotera undervisningen.