För sisådär ett år sedan reducerades rot-avdraget kraftigt. Det är numera bara 30 procent, mot tidigare 50.
Rot-avdraget erbjöd villkor som skapade nya företag och tillät de redan etablerade att växa. Dessutom bidrog rot-avdraget till att göra många svarta tjänster vita. Hantverkare har vittnat om hur förfrågningarna från kunderna om svarta tjänster nästan upphörde.
Det var ingen brist på varningar om vad det minskade rot-avdraget skulle leda till. Sedan 2008 hade avdraget givit 20 000 nya vita arbetstillfällen i byggsektorn. Arbetstillfällen som delvis kunde försvinna med det delvis avskaffade avdraget. Och naturligtvis kunde detta leda till motsvarande ökning av de svarta rot-tjänsterna. Vilket vore negativt för både arbetslösheten och statskassan.
Ändå genomförde den rödgröna regeringen förändringen.
Nu verkar det tyvärr som att Företagarna kan bekräfta de farhågor som fanns på förhand. På organisationens hemsida kan man läsa att:
”5 963 rot-företag (8,8 procent) har försvunnit från branschen sedan avdraget sänktes till 30 procent vid årsskiftet. Omräknat till jobb har drygt 5 000 heltidsjobb försvunnit och antalet köpare har minskat med 15 procent, 179 444 stycken.”
Utsikterna har mörknat för rot-företagen, och när allt färre vita rot-tjänster registreras, så finns det all anledning att befara att de svarta tjänsterna har ökat. Även om det är svårt att veta i vilken utsträckning gemene man kanske har valt att istället göra arbetet själv eller helt enkelt struntat i att renovera eller bygga om.
Det här är naturligtvis dåliga nyheter för företagandet och arbetsmarknaden. Men det har också en frätande verkan på moralen och tilltron i samhället.
År 2006, ett par år innan rot-avdraget infördes, så tyckte bara 17 procent av svenskarna att det var helt fel att köpa sådana tjänster svart.
År 2012 hade en förändring inträffat. Förändringen var så radikal att den överraskade forskarna. Plötsligt tyckte hela 47 procent av svenskarna att det var helt fel att köpa sådana tjänster svart.
Det finns väl två aspekter på detta attitydskifte.
För det första så framstod fusket tidigare som mindre omoraliskt, när den skatt man smet från var mer drakonisk. Skattenivån var liksom mer omoralisk än smitaren.
För det andra så var det väl helt enkelt så att färre hade köpt svarta tjänster själva, så de hade inte längre skäl att urskulda sitt eget beteende. Vilket tillät dem att ställa högre krav även på andras skattemoral.
Med reduceringen av rot-avdraget så har vi tyvärr återvänt till mer fusk och dubbelmoral. Och det är en ordning som fräter på tilltron till samhället och medmänniskorna. På sikt tror jag att reduceringen av rot-avdraget ställer till med mycket mer skada än de direkta konsekvenser vi kan se i bolagsregistret och arbetslöshetsstatistiken.