När BBC World häromdagen frågade människor på gatan i St Petersburg om betydelsen av ordet "demokrati" fick de en rad skiftande svar. Enligt reportern ringade dock inget av dem in det som vi i väst menar med begreppet: yttrandefrihet, en fungerande rättsstat och fria och säkra val. Begreppet demokrati kopplas av flertalet ryssar till 1990-talets politiska kaos och rövarkapitalism. Då föredrar många den stabilitet som uppstod när Putin kom till makten och med hjälp av höjda priser på olja och gas bättrade på levnadsstandarden och såg till att pensionerna delades ut i tid.
BBC:s inslag gjordes med anledning av att 110 miljoner ryssar igår hade möjlighet att rösta på sina kandidater till underhuset, Duman. När detta skrivs är valutgången ännu inte känd men analytikerna förväntar sig ett lågt deltagande. Det är emellertid omöjligt att tänka sig en annan utgång än att president Putins maktparti Enade Ryssland får flest röster.
Det finns gott om saker att protestera mot i dagens Ryssland såsom den omfattande korruptionen, sämre löner och högre priser på livsmedel och medicin för att inte tala om den undermåliga infrastrukturen. Det är heller ingen ovanlig åsikt att mer pengar borde satsas på utbildning, välfärd och pensioner och mindre på försvaret.
Det förra Duma-valet, i december 2011, utlöste allmänna protester, främst mot det utbredda valfusket. Svaret från makten blev hårt med massarresteringar och ännu hårdare inskränkningar av yttrandefriheten. Det har nu exempelvis blivit enklare att hamna på listan över utländska agenter vilket drabbade Rysslands enda oberoende opinionsinstitut Levada center efter en opinionsundersökning som visade att maktpartiet Enade Ryssland endast stöddes av 31 procent.
Bedömningen är att det blir mindre valfusk denna gång men även färre protester. Det verkar finnas en utbredd likgiltighet och en vetskap om att ens egen röst inte kan förändra något. Makten behöver inte längre använda sig av fusk för att kontrollera den som alltid splittrade och minimala oppositionen. En av dess främsta förgrundsgestalter Boris Nemtsov sköts på öppen gata i februari förra året. Oppositionsföreträdare har inte tillgång till de mediala megafoner och utsätts för trakasserier och nedslag från myndigheterna.
Den liberala oppositionen har för närvarande en Duma-ledamot som diskrediteras och kallas för utländsk agent. Förändringarna mot mer rättsstat och demokrati känns just nu mycket långt borta. Resultatet från Duma-valet lär inte göra ett dyft för att förändra den bilden.