Vänsterparti i vinnarhålet?

Jonas Sjöstedt. Här i samspråk med Brittis Benzler under helgens V-kongress.

Jonas Sjöstedt. Här i samspråk med Brittis Benzler under helgens V-kongress.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-02-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Före detta Östermalmsbon och partiledaren Jonas Sjöstedt brölade Internationalen tillsammans med sina kamrater, i SVT:s sändning från Vänsterpartiets kongress i helgen. Bisarrt och musealt. Därefter fick han lägga ut texten om hur den som vill ha vänsterpolitik efter nästa val bara har ett alternativ att rösta på. De andra rödgröna partierna, de som utgör regeringen, vill ju hoppa över skaklarna och samarbeta med borgare och inte med Vänsterpartiet. Sjöstedt såg egendomligt nöjd ut med detta konstaterande.

Sjöstedt är inte helt fel ute. Framför allt Stefan Löfven försöker limma på Centern och Liberalerna. Men på ett väldigt vänsterhänt och egendomligt sätt. Han tycks inte vilja kompromissa om en gemensam politik, utan få stöd för sin egen. Och hur kan han tro att han ska få det, när Centern och Liberalernas politik i stora stycken stämmer överens med Moderaternas. En politik som Socialdemokraterna sällan försitter ett tillfälle att demonisera.

Därför är det inte så egendomligt att Centern och Liberalerna behandlar inviterna med kallsinne. Det är inte så kul att bli raggad på, när raggaren är en översittare med kontrollbehov och brister i värdegrunden.

Konstigt är det däremot att Centern och Liberalerna samtidigt är så benägna att i förväg komplicera och problematisera en egen borgerlig regeringsbildning.

Man skulle kunna tro att all felnavigering under den röriga mandatperiod som nu löper mot sitt slut, skulle ha gjort partierna bättre på att i framtiden hantera en besvärlig parlamentarisk situation. På något sätt måste ju ett valresultat hanteras, så att Sverige får dugligast möjliga regering givet de förutsättningar som väljarna har bestämt att riksdagen ska ha. Oavsett om det är en stor och genuint kompromissad koalition över blockgränsen eller en minoritetsregering som tolereras av riksdagen.

Men riskerar man inte då att skapa en situation som gynnar ytterkantspartierna? Inte bara Vänsterpartiet utan även Sverigedemokraterna. Jag tror inte att det finns något som tjänar dessa partier bättre, än när de andra partierna inte är konstruktiva och vuxna uppgiften. För närvarande finns det inget som tyder på att något av blocken kommer att få majoritet efter valet i september.