Med drygt tre månader kvar till valet är det tydligt att Socialdemokraterna vill att debatten ska handla om välfärdsfrågor. Försöket att locka över besvikna socialdemokrater från Sverigedemokraterna genom en tuffare migrations- och integrationspolitik föll inte väl ut. Nu är goda råd dyra och man väljer då att prata om vinster i välfärden och hur sänkta skatter går ut över den offentliga sektorn.
Samtidigt befinner sig delar av svensk sjukvård i kris. Köerna till vården växer i stort sett i hela Sverige och behovet av att ta hjälp av bemanningsföretag och hyrpersonal avtar generellt sett inte, trots att de flesta landsting och regioner har detta som målsättning. De som jobbar inom vården gör otroliga insatser varje dag och som regel är patienterna nöjda med behandling och bemötande. När man väl får träffa en läkare vill säga.
Bristen på tillgänglighet har blivit alltmer påtaglig i Socialdemokraternas Sverige. Under statsminister Stefan Löfvens tid vid makten har vårdköerna fördubblats. Idag väntar 120 000 patienter på operation, 290 000 på att få träffa en specialist efter remiss från en vårdcentral. År 2013-2017 ökade andelen som får vänta längre än vårdgarantins 90 dagar från tolv till 26 procent. Vare sig det handlar om gallstensoperationer, öron-, näsa-, hals- eller knäledsoperationer växer köerna runt om i landet. Antalet barn som väntat längre än trettio dagar på insats från barn- och ungdomspsykiatrin har mer än tredubblats.
Alliansregeringen införde ”kö-miljarden” och belönade de landsting som klarade av att uppfylla vårdgarantin. Resultatet blev att köerna minskade. Socialdemokraterna avskaffade ”kö-miljarden” år 2014. Sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll, särskilt i landsting/regioner med röd eller röd/grön majoritet.
Det nämns inte så ofta i debatten men landsting och regioner bryter i själva verket mot Hälso- och Sjukvårdslagen när de inte klarar av att uppfylla vårdgarantin. Region Gotland klarar sig visserligen relativt väl då andelen patienter som väntat mer än 90 dagar på ett första besök i den specialiserade vården är åtta procent jämfört med 18 procent i riket. Det är även en relativt låg andel (åtta procent) som tvingas vänta längre än 90 dagar på en beslutad operation/åtgärd, enligt SKL:s jämförelse Väntetider i vården. Målsättningen måste dock vara att ingen ska behöva vänta längre än vad som står i vårdgaratin.
Vård måste enligt lag ges på lika villkor till hela befolkningen i hela landet, men så är idag verkligen inte fallet. Värst är det i de landsting/regioner som styrs av röda-röd/gröna majoriteter. I borgerligt styrda Stockholms läns landsting, som ofta får ta emot häftig kritik på grund av Nya Karolinska sjukhuset, är köerna i själva verket kortast i Sverige.
Under snart fyra år med socialdemokratiskt regeringsinnehav har köerna till sjukvården växt markant. Det vill S dölja genom att diskutera begränsningar av vinster i välfärden som, om de blev verklighet, skulle göra situationen ännu värre. Det är knappast en trovärdig politik.