Att det finns yrkeskriminella som, förutom annan brottslighet, även ägnar sig åt systematiskt bidragsfusk är väl känt sedan länge. Därför överraskar väl inte gårdagens nyhet, att många av dem som lämnat Sverige för att ansluta till olika terrororganisationer också lurar till sig skattemedel. Möjligen överraskar omfattningen. Enligt Finansinspektionen
så har så gott som samtliga av 300 kartlagda svenska terrorresenärer orättmätigt tillskansat sig någon form av statliga bidrag.
I praktiken innebär det att svenska staten, genom sin bristande kontroll, bidrar till att finansiera terrorverksamhet i andra länder. Det må vara ett oönskat mecenatskap i mord, men det är likväl den praktiska konsekvensen.
Hur rigorös ska kontrollen av bidragssystemen vara? Det är en avvägningsfråga. Mottagarnas integritet måste vägas mot risken för fusk. Även kontrollapparatens storlek och kostnader måste vägas mot skattebetalarnas intressen. Genom en väldigt omfattande och drakonisk kontrollverksamhet kan man kanske reducera missbruket till nära noll, men någonstans på vägen mot noll passerar man en punkt där systemet börjar kosta mer än det smakar.
Men vi kan väl vara överens om att vi i Sverige inte är i närheten av denna brytpunkt? Enbart Försäkringskassan betalar varje år ut mer än 200 miljarder kronor till exempelvis sjukskrivna, föräldralediga och vabbare. Terrorresenärerna har också fuskat med exempelvis bostadsbidrag, studiemedel, barnbidrag och underhållsstöd.
Det är svårt att veta hur utbrett fusket och de felaktiga utbetalningarna är. Men i Riksrevisionens granskning av Försäkringskassan fann Revisionen att Kassan felaktigt betalat ut 16 miljarder kronor om året och att arbetet mot felaktiga utbetalningar trots detta prioriterats ner mellan åren 2012 och 2015. 16 miljarder! Det är inte långt från åtta procent av Försäkringskassans totala utbetalningar.
Svenska myndigheter måste samverka för att minska svinn och svindleri. I synnerhet gäller detta naturligtvis terrorresenärer och andra grupper som kan använda pengarna i destruktiva syften.