Mycket går åt rätt håll i enkätsvaren från Gotland i Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat. Ja, det mesta faktiskt. Exempelvis förbättras Gotlands betyg i undersökningens viktigaste och tyngst vägande fråga – det sammanfattande omdömet om företagsklimatet på orten. Där förbättras Gotlands genomsnittsbetyg från 2,78 till 2,94.
Vägen till ett gott företagsklimat är dock fortfarande lång. I ett pressmeddelande skriver Svenskt Näringsliv att det i år bara är 34 (av 290) kommuner som får ett snittbetyg under tre (Godtagbart) på denna enkätfråga. Bland dessa 34 kvalar Gotland fortfarande in.
Alltför ofta har Gotlands låga betyg skyllts på gnälliga gotlänningar. Låt mig därför ännu en gång påpeka att de gotländska respondenternas betyg på det nationella företagsklimatet bara är marginellt lägre än riksgenomsnittet. Gnällighet är alltså INTE förklaringen.
Det blir ganska tydligt när man ser på svaren på andra enkätfrågor vad Regionen kan göra för att förbättra Gotlands ranking.
På en sexgradig skala – från instämmer inte alls (1) till instämmer helt (6) – får företagarna svara på om de upplever att kommunens handläggare har förståelse för deras verksamhet.
På Gotland anger 30,8 ett lågt betyg (1 eller 2). I riket som helhet ger bara 22,4 procent ett så lågt betyg.
På samma sexgradiga skala får företagarna svara på om kommunens handläggningstid framstår som rimlig. På Gotland anger 36,7 procent det allra lägsta betyget (1) – instämmer inte alls. I riket är motsvarande notering bara 15,7 procent.
Tycker företagarna att det är lätt att komma i kontakt med Regionens handläggare? På Gotland avger 36,7 procent det lägsta eller näst lägsta betyget. I riket gör bara 20,9 procent samma sak.
Men även om det finns anledning för Regionen att vara självkritisk så måste årets ranking ändå räknas som positiv, eftersom Regionens betyg i år på område efter område är bättre än i fjol. Det gäller för övrigt även sådana frågor där Regionens inflytande är obefintligt eller begränsat, som skattningen av medias attityder till företagande som förbättras från 3,28 till 3,43 och närmar sig riksgenomsnittet på 3,58. Nu gäller det ”bara” att utveckla årets förändring till en decennielång trend av förbättringar.