Turister som övernattar i Venedig betalar redan en avgift för detta, som läggs på hotellnotan. Nu har staden fått klartecken från Italiens parlament att införa en avgift, ett slags inträde, även för dem som bara besöker staden över dagen. Hur det ska gå till är ännu inte klart, berättar brittiska tidningen The Guardian, men tanken är att de som anländer med tåg, buss eller kryssningsskepp ska betala en avgift som varierar mellan 2,5 och tio euro, beroende på säsong.
Jag gissar att det inte kommer att dröja länge innan Venedigs nya exempel åter aktualiserar att Gotland borde införa någon typ av turistskatt så att Regionen kan sälla sig till dem som försöker klämma ur besökarna några kronor till. Jag tror dock att det kan leda till klämskador för besöksnäringen och även för Regionen. Skador som är större än den eventuella nytta Regionen skulle ha av sin nya lilla intäktskälla.
Turismen till Venedig är till att börja med så omfattande att det skapar problem av en helt annan dignitet än på Gotland. Venedig beräknas ta emot kring 20 miljoner besökare per. Vi må uppleva turismen till Gotland som omfattande, men det är en rännil jämfört med den tsunami av turism som översköljer Venedig.
I Venedig är turismen som omfattande att lokalbefolkningen inte bara gett uttryck för missnöje i folkliga protester. De som bor i Venedig röstar också med fötterna, även om en del av utflyttningen säkert också beror på det som hänt med sådant som boendekostnader. Strax efter andra världskriget hade egentliga Venedig 175 000 invånare. I dag är de cirka 55 000.
In-Italias nyhetsbrev beskriver:
"Avbefolkningen blir illustrerad i ett fönster på apotek Campo San Bartolomeo, där displayen sakta men säkert faller nedåt för varje gång en av stadens invånare flyttar till fastlandet. Denna massutflyttning uppvägs dock av en årlig stigning på 6 procent av det stora antalet besökare i staden."
Lokalbefolkningen i Venedig är nog inte så ense med beskrivningen att den ökade turismen "uppväger" utflyttningen. Tvärt om ser de det nog snarare som ett hopp än ett hot, om man påpekar att den nya avgiften för besökare kan minska turismen.
Så skillnaderna är stora mellan Gotland och Venedig. För Venedig är speciella avgifter för turister en STOR möjlig intäktskälla och det är för många bara välkommet om turismen minskar. Något av en så kalla win-win-situation.
För Gotland är en dylik avgift en liten möjlig intäktskälla och en bransch som många vill ska växa kan skadas.
Många fastlänningar betalar för övrigt redan något som man skulle kunna kalla en avgift för att de besöker Gotland. Trots att alla svenskar via skattsedeln är med och betalar för subventionerna till färjetrafiken, så betalar fastlänningar ett högre biljettpris än vad gotlänningar behöver göra.