Verkets huvudvärk

Migrationsverket är fortfarande svårt pressat.

Migrationsverket är fortfarande svårt pressat.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ledare Gotlands Allehanda2019-07-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är det lugnt och skönt att jobba på Migrationsverket nu när vi har "stängt gränsen"? Inte precis. Anställda vittnar om en extremt pressad situation och Sveriges radio rapporterade i går om hur Arbetsmiljöverket sett sig tvunget att gå ut med en varning till Migrationsverket, på grund av arbetsmiljön vid de Kontaktcenter som bland annat asylsökande kan ringa.

I själva verket är ju Sveriges gränser inte alls stängda. De övriga nordiska länderna är befolkningsmässigt sammanlagt nästan dubbelt så stora som Sverige. Men under de senaste fem åren har Sverige tagit emot mycket mer än dubbelt så många asylsökande som dessa länder. Och detta förhållande har inte i grunden förändrats, all retorik till trots. Sveriges migrationspolitik har varit och förblir extrem, trots att vi demonstrerat en oförmåga att integrera nykomlingarna och trots att det svenska samhället skulle behöva en lång paus från migrationstrycket för att börja reparera skadorna i ett samhälle som brukade präglas av stor tilltro.

Men trycket på Migrationsverket visar inga tecken på att avta. Förutom nya asylsökande så innebär Januariuppgörelsen (Jöken) mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna dessutom att Migrationsverket i går skruvade upp sina prognoser med ytterligare 10 000. Många asylsökande väntar sedan länge på besked om de ska få asyl. Andra har redan fått avslag med dröjer sig ändå kvar i landet med hjälp bland annat av den så kallade gymnasieamnestin. Och ytterligare fler dröjer sig kvar utan något legalt stöd överhuvudtaget.

Situationen är naturligtvis pressande inte bara för Migrationsverkets personal, utan även för dem som ska få sin sak prövad. Francisco Carrazana, huvudarbetsmiljöombud på Migrationsverket, berättar om hur de samtal som når Verkets Kontaktcenter kan bli:

– Det blir mycket suicidhot eller uttalade hot mot Migrationsverket, sånt kan komma i telefon.

Är regeringen överhuvudtaget medveten om den situation den skapat och fortsätter att förvärra genom sina oansvariga beslut? Det är svårt att tro det med tanke på att Migrationsverket tilldelas än mindre resurser år 2020 än 2019.

Direktiven till den parlamentariska utredningen om migrationspolitiken ger inte stort hopp om ett attitydskifte. Regeringen och dess stödpartier omfattar dessutom två av de partier – Miljöpartiet och Centern – som tillsammans med Vänsterpartiet står för den mest verklighetsfrånvända synen på migration.