Vi borde kunna få en het valrörelse på Gotland. Enligt den opinionsundersökning av Gotland som Novus presenterade för några veckor sedan så kan det bli maktskifte på ön. Alliansens småpartier för i och för sig en tynande tillvaro, men enligt undersökning ska Centerpartiet öka kraftigt och Socialdemokraterna kommer att tappa i motsvarande grad.
Moderaterna ser ut att behålla sitt riksdagsmandat. Man skulle kunna fråga sig varför Moderaterna går så mycket bättre i riksdagsvalet på Gotland än valet till regionfullmäktige. Man kan lika gärna fråga sig varför så många väljer att rösta på Centerpartiet regionalt, men på något annat parti till riksdagen. Jag har teorier, framförallt om det senare förhållandet, men inga jag känner mig bekväm med att torgföra. Det är gamla fenomen, även om beteendet att rösta C regionalt och SD nationellt ter sig både udda och nytt för mig.
Moderaterna presenterade i går sin lokala valplattform på en presskonferens med förstanamnen på partiets båda valsedlar Anna Hrdlicka och Jesper Skalberg Karlsson. Plattformen innehåller inte ett komplett program. Det är en kortfattad pamflett med fem sidor text (av åtta) som presenterar ett drygt dussin förslag som väl ska ses som de mest centrala i den moderata kandidaturen. Även om en del rör frågor som avgörs på riksplanet. Dit hör exempelvis avskaffandet av den flygskatt som enligt Moderaterna kostar gotlänningarna cirka 30 miljoner kronor per år. De 70 nya poliserna på Gotland, ska också bli ett resultat av en höjd ambition på nationell nivå, med en moderatledd regering.
Moderaternas valplattform innehåller ingen skattesänkning. Många av frågorna handlar om en effektiv förvaltning och reformer inom budgetramarna som ska göra att man får en bättre fungerande verksamhet. Det är kanske en klok prioritering, med tanke på att kommuner och regioner väntas få allt svårare att få pengarna att räcka till. Men Moderaterna lovar också, mer eller mindre, både nytt badhus och ny ishall. Det ter sig rätt vidlyftigt, från min horisont. Men när alla partier ställer ut samma löften, så blir det svårt att fördela skuld när löftena inte kan infrias.
Risken är förstås att regionen drar på sig nya utgifter som den får svårt att bära. Det vore ju bra om det fanns något parti som höll emot och fokuserade på underhåll av alla de anläggningar som Regionen redan skaffat sig. Även om både is och bad verkar som en bra idé just nu. Gärna samtidigt.