I går presenterade regeringens kontaktperson Peter Larsson hur de 100 Ojnare miljonerna kommer att användas för att stärka Gotlands industri och näringsliv.
Peter Larsson har tagit fram fyra stycken områden som kan utveckla Gotland.
Ny industriell utveckling, Framtidens hållbara livsmedel och havets näringar, en hållbar besöksnäring och Det digitala försteget.
Peter Larsson har identifierat sex problem som behöver åtgärdas och som finns med i hans rapport Hållbara Gotland. Problemen är en åldrande befolkning, låg utbildning, bristande tillväxtvilja, ett företagsklimat som upplevs som dåligt, låg internationaliseringsgrad och att Gotlands ö-läge kräver bra kommunikationer.
Enligt rapporten behöver Gotland därför inflyttning av nya invånare i yngre yrkesverksam ålder. Det behövs att fler gotlänningar genomgår högre utbildningar. Inspiratörer för att ge de gotländska småföretagarna inspiration att utveckla sin verksamhet. Bort med ”de räcka för mi o sorken”. Mer hjälp att utveckla företagen utan krångliga regler. Samt bibehållna eller utvecklade kommunikationer både till/från Gotland som på Gotland.
På dessa sätt tror Peter Larsson att Gotland kommer att nå högre förädlingsnivåer på de varor som tillverkas på ön.
För att utveckla industrin kommer ett centrum för industriell utveckling att bildas. Där får ALMI en ledande roll tillsammans med industriforskningsinstitutet RISE, som kommer att etablera sig på Gotland.
Utvecklingen av livsmedelsnäringen och det gotländska lantbruket kommer att få en skjuts av att Sveriges lantbruksuniversitet etablerar sig på ön.
För att stärka besöksnäringen och utveckla kulturarvsturismen kommer en kulturarvsinkubator att bildas. Möjligheterna till kultur- och naturmiljöupplevelser kommer att stärkas. Här kommer många nya möjligheter att få chans i och med den nya kryssningskajen, som kan ge en massa nya besökare.
Digitaliseringen av Gotland har kommit mycket längre än i många andra delar av Sverige i och med den snabba fiberutbyggnaden.
De utbildningar vi har programutveckling och som företag som Svenska Spel och Payex behöver för att utveckla sina webbaserade tjänster kan utvecklas ytterligare. Den kreativa miljön som finns här på Gotland och den utbyggda fibern ger utvecklare möjligheten att sitta naturnära, men ändå extremt uppkopplade.
Gotland får här stora möjligheter att utvecklas och det kommer att skapa arbetstillfällen. Både direkt i de satsningar som görs, men också indirekt för de tjänster som behövs runt omkring. Det finns en ljus framtid, om vi nu bara tar chansen.
Gårdagens Regionfullmäktige gav inga större nyheter. Som väntat fick Stefaan De Maecker kritik från borgerligt håll för dåligt ledarskap, men ingen från borgerligt verkade ha några egna lösningar.
Bara politiskt rävspel med förslag från Moderaterna som lagts för sent för att kunna tas upp på möten och som därför avslagits, men där borgarna slog på stora trumman om en ovilja från De Maecker.
Budgeten för 2016 blev heller ingen nagelbitare. Det intressanta börjar i nämndarbetet där det kommer bli intressant att se vilka fler besparingar som de borgerliga kommer att ha med sig till budgetarbetet där.
Om jag får gissa så kommer det inte att ha några extra besparingar och de kommer även att försöka stoppa många av de besparingar som den rödgröna majoriteten lägger förslag på. Även om deras förslag till Regionens budget hade hårdare besparingar.