Allvarlig mobbarmentalitet

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I onsdags kom beskedet om att Conny Kristensen Gahnström (S) lämnar uppdraget som regionfullmäktiges ordförande. Kritiken mot hur fullmäktiges sammanträden styrts är inte ny, och Conny Kristensen Gahnström och resten av presidiet har jobbat med frågan kontinuerligt.

För så sent som för en månads sedan hade presidiet möte med fullmäktiges gruppledare för att hitta lösningar på de delar som kritiken gäller. Men vad hjälper det när det finns fullmäktigeledamöter som på ett tydligt sätt under regionfullmäktiges möten använder sig av härskartekniker som miner och gester och gör allt för att undergräva presidiet.

När man så tydligt väljer att förstöra i stället för att stödja blir jag beklämd. Även om kritiken till viss mån är befogad skall vuxna människor, som dessutom fått förtroendet att företräda oss gotlänningar i öns högsta beslutande organ, kunna uppföra sig civiliserat.

Jag hoppas jag har fel, men jag ser ett mönster i hur den borgerliga minoriteten jobbar för att undergräva majoritetens ledarskap.

Som väntat var den borgerliga majoriteten inte nöjd med det förslag till ändringsbudget som den rödgröna majoriteten presenterade i tisdags. Mest missnöjda verkade de vara med att Hälso- och sjukvårdsnämnden får ett tillskott med 55 miljoner. Hur de nu kan vara missnöjda med att verksamheten, som nationellt har stora problem med ökade kostnader och som på ön gjort stora underskott de senaste åren, får ett tillskott för att klara av vår sjukvård har jag svårt att förstå. Men tydligen har det med principer att göra, inte att människor får bra vård.

Regionstyrelsen var däremot helt enig när man tog den regionala mat- och livsmedelsstrategin. En strategi som är framtagen tillsammans med näringsliv, organisationer och myndigheter. Det breda samarbetet har varit lyckat och strategin ger den gotländska mat och livsmedelsnäringen stora möjligheter att utvecklas.

Inhibition, är inom juridiken verkställighetsförbud, ett beslut som innebär att den domstol eller myndighet som ska pröva ett överklagande, förordnar att inga åtgärder får vidtas för att verkställa det överklagade avgörandet. Källa National encyklopedin.

När Högsta förvaltningsdomstolen i onsdags meddelade att de beslutat om inhibition av regeringens beslut om Natura 2000 område i Bunge innebär det egentligen bara att beslutet läggs på is. Det var ett om inte väntat så ändå klokt beslut. Detta då Högsta förvaltningsdomstolen inte hinner behandla Nordkalks över­klagan regeringens Natura 2000 beslutet innan EU kommissionen skulle fastställa Natura 2000 området.

Högsta förvaltningsdomstolens beslut säger inget om hur de tänker i själva frågan om regeringens beslut är rätt utifrån lagstiftningen eller ej. Beslutet säger bara att frågan skall avgöras i Sverige innan det skrivs i sten av EU kommissionen i Bryssel. Nu får vi bara hoppas att regeringen informerar EU om att frågan skall tas bort från EU kommissionens dagordning den 8 november. Men ett litet ljus i den mörka tunneln som kalkindustrin tvingats in i är det.