Äntligen Almedalenveckan!

Foto: Erik Fransson

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så var den då igång. Almedalsveckan 2016. En vecka då Visby och Gotland får sola sig i glansen från TV-sofforna. En vecka då demokratin står i centrum, då ministrar och partiledare går på Visbys gator som vanliga människor. En vecka då politik diskuteras och debatteras i media på ett mer utförligt sätt än den vanliga ”fyrasekundaren”.

Först ut av partierna var Liberalerna som levererade ett upphottat förlag till ett i deras ögon bättre EU. Efter Brexit, där Storbritannien röstade för ett utträde ur EU har Liberalerna som Sveriges EU vänligaste parti uttryckt en mycket stor oro för hela EU projektet. Liberalerna befarar att Storbritanniens utträde kommer följas av fler vilket till slut kan rasera hela den Europeiska Unionen. Därför valde Jan Björklund att lägga undan det skrivna talet om den svenska inrikespolitiken och koncentrerar sig i Almedalen helt på EU frågan.

Liberalerna vill bland annat att Sverige skall gå med i både finanspakten och bankunionen. Partiet vill även att det skapas ett europeiskt FBI.

Liberalerna vill också införa ett tjänstedirektiv, vilket är den direkta motsatsen till det sociala protokoll som i dag drivs av regeringen. Regeringen vill med det sociala protokollet garantera att det är svenska villkor som gäller på den svenska arbetsmarknaden oavsett varifrån den anställda kommer. Liberalerna vill att den fria rörligheten för arbete skall gå före arbetares rättigheter. Detta är en internationalisering av Liberalernas vilja att sänka svenska arbetares löner och försämra deras villkor. Genom att låta marknadskrafterna råda kommer arbetare att få slåss mot varandra om de jobb som finns.

Den som har rätt kvalifikationer och kan erbjuda arbetsgivaren de minsta kostnaderna får jobbet. Vi snackar om en arbetsmarknad som vi började gå ifrån på 1800-talet och som varit helt utrotad i Sverige i många årtionden.

I åtta punkter redovisar Liberalerna hur vi får ett större EU och inte ett mindre. Liberalerna vill att EU skall bestämma mer och de enskilda länderna mindre.

Hur Liberalernas tänkta åtgärder skall förhindra fler länder från att lämna EU har jag svårt att förstå. För just den fria rörligheten för tjänster och ett EU som bestämmer för mycket var det som fick Storbritannien att lämna EU.