I går drog Almedalsveckan igång med pompa, ståt och invigningstalande av både regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) och landshövding Anders Flanking. Gotlandsmusiken fick under invigningen visa vilken enorm kompetens de besitter och senare på kvällen avslutades dagen med tal av Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund. En bra början på en intressant vecka.
Men veckan är inte bara svensk demokratis största mötesplats, utan även hårt kritiserad. Ibland är det svårt att veta vad som egentligen ligger bakom kritiken, förutom Jantelagen. Många olika sägner om Almedalsveckan vandrar runt och får fäste utan att någon egentligen tar reda på fakta. Dyrt, elitistiskt, rosémingel för de bemedlade och mycket annat ingår i kritikernas paket, vilket även Stefan Löfven bär omkring på och visar upp. Visst finns det förbättringspotential, men ryktet om veckans död är kraftigt överdrivet. Det är inte ens en liten förkylning.
För oss som älskar politik och samhällsfrågor är veckan helt fantastisk. Över 3 600 programpunkter kan jag just i skrivande stund välja mellan ur det officiella programmet under den dryga veckan, söndag till söndag. Det är i snitt 450 evenemang per dag. Ett enormt smörgåsbord av engagerande samhällsfrågor, så stort att du aldrig kan ta för dig av varje rätt.
Själv hittade jag efter en snabbgenomgång ett 20-tal mycket intressanta seminarier av vilka jag kommer försöka besöka de flesta. En del av det jag kommer att få till mig kommer ni att kunna läsa om framöver. Huvudpunkterna är givetvis de ekonomiska seminarierna som Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna ska hålla. Liberalerna väljer i år att inte ha något, vilket jag har full förståelse för. De har nog fullt upp att formera trupperna kring den nyvalda partiordföranden Nyamko Sabuni, för att sen låta henne ta ut den ekonomiska riktningen för partiet.
Men för övrigt finns det som sagt hur många olika arrangemang som helst att frossa i. Allt ifrån partiernas evenemang via fackförbundens, företagens och till slut alla andra arrangörers arrangemang. Som en del kloka sagt innan mig är det inget problem att antalet arrangemang minskar, snarare tvärt om. Det är nästan för mycket att välja på.
Vilket kan vara ett av problemen. Med så många människor på ett så pass litet geografiskt område blir det trångt. När det dessutom kan vara svårt att hitta parkeringsplats och när parkeringen kostar pengar från första minuten förstår jag att gotlänningar boende på bilreseavstånd väljer bort smörgåsbordet. Men det är inte Almedalsveckans fel att regionen infört p-avgifter från första minuten. Det är inte heller Almedalsveckans fel att p-avgiften är så låg att fastlänningar inte ser något problem med att parkera på samma plats hela dagarna. Var istället i tid så ni får utan problem en parkeringsplats och ge sedan veckan en chans. Det är den värd.
För er fastlänningar som tror att boendet är dyrt kan jag garantera att det finns billiga alternativ. Troligen inte i direkt anslutning till Almedalen, men någon kilometer utanför Visby finns det prisvärda boenden. Om det tänkta boendet ligger längs med någon av länsvägarna finns också kollektivtrafik om man inte vill ta egen bil.
Men nu ger vi oss av in en av världens största politiska mötesplatser och tar för oss och njuter av smörgåsbordets över 3 600 rätter.