Är (M) & (SD) politik till salu?

Politik till salu? (M) och (SD) kringgår regelverket om att öppet redovisa de bidrag som partierna får, genom att smussla in dem bakvägen.

Politik till salu? (M) och (SD) kringgår regelverket om att öppet redovisa de bidrag som partierna får, genom att smussla in dem bakvägen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-11-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverige har gång på gång blivit kritiserad av Europarådets antikorruptionsenhet GRECO för att Sverige saknar ordentlig lagstiftning om hur bidrag till våra politiska partier redovisas.

När partierna diskuterat löningar har Moderaterna och Sverigedemokraterna varit de största motståndarna. Sen 2014 måste partierna redovisa sina inkomster.

För bidrag som överstiger ett halvt prisbasbelopp, 22 250 kronor för 2015, måste bidragsgivaren också redovisas. Nu gäller detta bara bidrag till partiernas centrala organisationer, vilket gör det lätt att kringgå för de partier som inte vill redovisa detta öppet.

När redovisningarna för 2015 granskas kan man genast se att de partier som var de största motståndarna till att redovisa bidragen också är de som väljer att kringgår bestämmelserna. Moderaterna har fått 18,1 miljoner kronor i bidrag, varav hela 17,2 miljoner kronor är insmusslade via lokalavdelningar och sidoorganisationer.

För Sverigedemokraterna är siffrorna 19,5 miljoner kronor i bidrag varav 18,3 miljoner kronor är insmusslade bakvägen. Det är 95 procent av bidragen för (M) och 94 procent av bidragen för (SD). Närmaste parti procentuellt är Miljöpartiet som får 53 procent av bidragen bakvägen. Men för (MP) rör det sig bara om lite över 2 miljoner kronor.

Är deras politik till salu? Vi vet att Sverigedemokraterna uppvaktats av arbetsgivarorganisationer och att (SD) därefter valt att ändra sin politik till den som arbetsgivarorganisationerna företräder. Ett nej till vinster i välfärden har blivit ett ja. Ett ja till schysta villkor vid offentlig upphandling har blivit ett nej. Vi vet också att (SD) haft anställda med tydliga kopplingar till Putins Ryssland.

Moderaterna har haft nära samarbeten med en stor matkedja, med bland annat valmaterial på brickunderlägg och valmöten på kedjans restauranger. Vi vet att en annan matkedja skickat brev till sina anställda om att inte rösta på något av de rödgröna partierna. Och vem kan glömma Visitas enorma annonskampanj ”dubbelstöten”.

Trots de funderingar man kan ha över hur dessa två partier handskas med regelverket kring partibidragen, är den oberoende centerpartistiska Gotlänningen och dess politiska chefredaktör Eva Bofride mer bekymrad över att LO och dess förbund har demokratiska beslut på ett nära samarbete med socialdemokraterna.

Ett samarbete som diskuteras och beslutas om på varje kongress som LO och deras medlemsförbund har. Ett samarbete som också redovisas öppet.

Själv tycker jag att det är schystast att köra med öppna kort, men vi ser olika på saker Eva Bofride och jag.

Parti bidrag bakvägen

Fakta

(M) 18,1 milj. 17,2 milj.

(SD) 19,5 milj. 18,3 milj.

(V) 3,2 milj. 0,4 milj.

(S) 22,0 milj. 3,4 milj.

(KD) 0,01 milj. 0

(C) 1,0 milj. 0

(MP) 4,0 milj. 2,1 milj.

(L) 3,5 milj. 0

(FI) 0,1 milj. 0