Åtgärderna ger bra resultat

Regiondirektör. Regiondirektör Peter Lindvall informerade om den nya ekonomiska prognosen som ger än bättre bild än prognosen i maj gjorde.

Regiondirektör. Regiondirektör Peter Lindvall informerade om den nya ekonomiska prognosen som ger än bättre bild än prognosen i maj gjorde.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionens ekonomi ser nu betydligt bättre ut. I prognosen för tiden fram till och med augusti har underskottet minskat med hela 15 miljoner kronor sen prognosen för maj.

De effektiviseringar och sparåtgärder som gjorts ger nu resultat, men också att Migrationsverket nu har betalar ut ersättningar som regionen har rätt till. Detta är välkomna nyheter. Det visar på att den politiska ledningens beslut och signaler är rätt och ger resultat. Jag tror att den positiva prognosen ger våra politiker den bekräftelse de så väl behöver nu när de går in i budgetberedningen. Men det finns fortfarande utmaningar i form av underskotten inom hälso- och sjukvården och socialnämndens verksamheter.

I veckan kom också ny statistik från Arbetsförmedlingen som visa på att arbetslösheten på Gotland fortsätter att sjunka. I jämförelse med september förra året är det nu 300 personer färre som är arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten har minskat med 3,5 procent under samma period och antalet lediga jobb ökar också. Det ser med andra ord bra ut. Nu behöver Arbetsförmedlingen lägga sina resurser på att ge de som är arbetslösa den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. Vilket i sig är en storlaga uppgift.

Den landsomfattande insamlingen till Världens barn har avslutats och efter att alla bidrag räknats visar det sig att vi gotlänningar skänkt 15,23 kronor i snitt per person, vilket är högst i landet. Vi skall vara stolta över den solidaritet vi gotlänningar visar gång på gång.

Häromveckan skrev jag om att skola och näringsliv måste samarbeta bättre för att lösa de problem som arbetsgivare har att hitta personal med rätt utbildning. Under veckan äger studie- och yrkesmässan rum i vår nya fina multiarena. Cirka 1200 blivande gymnasieelever får en möjlighet att se vilka gymnasieutbildningar som finns för dem att välja på. Med på mässan finns också ett antal företag, myndigheter och fackliga organisationer.

Jag tycker att den här studie- och yrkesmässa är ett utmärkt exempel på hur man arbetar för att våra barn och ungdomar skall kunna göra kloka val när de väljer sin framtid i och med gymnasievalet.

Från och med i går hävdes det bevattningsförbud som gällt under sommaren. Den akuta krisen är över för stunden, men regionens vattentäkter återhämtar sig inte i tillräckligt fort. De nya täkterna som skulle kunna ge möjlighetet för de nuvarande täkterna att återhämta sig kommer inte att kunna vara i bruk redan till nästa sommar. De nya avsaltningsanläggningarna som skall byggas kommer inte heller att vara färdiga till nästa sommar. Därför tar regionen höjd och förbereder sig för ett värstascenario sommaren 2017.

Under tiden jag skriver den här ledaren lyssnar jag på riksdagens partiledardebatt. Vilken skillnad från den som var på SVT i söndags. Partiledarna respekterar den andras talartid. Debatten är hård men korekt och debattörerna tar varandra respektfullt i hand efter avslutad debatt. Här har SVT och för den delen andra TV-bolag och aktörer som vill arrangera liknande debatter mycket att lära.

För politik är viktig för oss alla och då behöver vi göra politiken intressant för så många som möjligt.