Att ha åsikter är aldrig fel

Tomhet. När debatten tystnar och åsikter inte längre förs fram infaller den stora tomheten.

Tomhet. När debatten tystnar och åsikter inte längre förs fram infaller den stora tomheten.

Foto: Erik Svensson

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag älskar att debattera. Jag älskar att stöta åsikter och fakta mot varandra för att sen bilda mig en uppfattning om vad jag tycker.

Jag högaktar andra som har åsikter, också de med åsikter som skiljer sig från mina. Det ger mig nämligen mer att stöta och blöta. Det ger mig en möjlighet till att ändra mig eller att bli mera fast vid min åsikt. Mina åsikter bygger mest på fakta men även på känslor. Mina åsikter är varken rätt eller fel. De är just åsikter.

Skillnaden mellan mina ledare och nyhetsartiklarna i tidningen är att jag skall ha åsikter, medan nyhetsartiklarna inte bör ha åsikter utan bara ge ett referat av verkligheten. I referaten kan personer som blir intervjuade ha åsikter som är citerade, men själva artikeln skall vara objektiv.

Mina ledare har däremot rätt att vara subjektiva. Jag har valt att sticka ut hakan ordentligt och drar emellanåt saker till sin spets vilket kan vara provocerande. Att jag dra saker till sin spets är inte samma sak som att jag ljuger eller har fel, oavsett hur mycket det provocerar.

Därför blir jag beklämd då jag blir beskylld för att ljuga eller har fel, när jag bara uttrycker min åsikt. En åsikt är aldrig fel, den kan däremot vara dåligt underbyggd eller rent av korkad, men aldrig fel. Debattutrymmet hos många av de som syns och hörs har blivit trångt.

Om jag startar en debatt och uttrycker en åsikt som de inte håller med om blir jag anklagad för lögn. Om jag ger mig in i en pågående debatt och har en avvikande uppfattning så blir jag anklagad för att inte ge dem rätt att uttrycka sig.

Svar på tal är aldrig att inskränka yttrandefriheten, snarare tvärtom. Svar på tal ger den som fått svar en möjlighet att yttra sig igen. Svar på tal ger en möjlighet att förklara sin ståndpunkt med nya ord för att ge en bättre bild av frågan.

Vi i Sverige kan skatta oss lyckliga för den frihet vi har att uttrycka oss. Uttrycket ”Det får man väl inte säga i det här landet” är med andra ord helt fel, i Sverige. Däremot stämmer det rätt bra i andra delar av världen.

Det intressanta är att många av de som anser att den svenska yttrandefriheten är kraftigt begränsad, hyllar stater som inte tillåter oberoende och kritisk journalistik. Tydligen anser de människorna att yttrandefriheten bara gäller deras åsikter, och att alla andras yttrandefrihet skall begränsas.

När personer blir utsatta för hat och hot när de nyttjar sin rätt till att yttra sig, drabbar det i slutändan hela samhället. När åsikter inte lägre stöts och blöts blir samhället fattigare och i slutändan blir utvecklingen också sämre.

För det är när tankar och idéer möts och byts som utveckling sker. Hat och hot används flitigt av grupper som vill inskränka på vår yttrandefrihet. Hat och hot gör att människor väljer att vara tysta, istället för att nyttja sin rätt att yttra sig.

De grupper som använder hat och hot som ett medel gör det för att hindra samhället att utvecklas till ett bättre samhälle. Det är helt fel väg att gå och därför kommer jag att fortsätta uttrycka mina åsikter och samtidigt göra allt för att ge andra samma möjlighet.

För jag vill att samhället utvecklas till ett bättre samhälle. Ett samhälle där alla har en bra färd genom livet. Ett välfärdssamhälle.