Även sex bör ske efter samtycke

Ändra lagen. Återigen blir det tydligt att vi behöver en samtyckeslag.

Ändra lagen. Återigen blir det tydligt att vi behöver en samtyckeslag.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-02-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags meddelade Svea hovrätt att de sänker straffen för en man som vid flera tillfällen ska ha stoppat in sina fingrar i sin dåvarande partners underliv för att kontrollera om hon hade varit otrogen eller inte. Svea hovrätt ansåg till skillnad från Tingsrätten att handlingen inte kunde ses som våldtäkt, eftersom kvinnan, av rädsla för att bli skadad, lät bli att göra motstånd när mannen utförde sina ”otrohetskontroller”.

Återigen blir det tydligt att vi behöver en samtyckeslag även för sexualbrott.

Det är inte olagligt att ha saker. Det är inte heller olagligt att ha sex. Däremot skiljer sig lagen då någon tillfogar sig en sak utan tillåtelse, jämfört med om någon tillfogar sig sex utan tillåtelse.

När det gäller saker har vi en samtyckeslag. Du får inte tar något utan tillåtelse. Blir man hembjuden till ­någon börjar man inte med en kylskåps­rensning, utan man väntar på att bli bjuden på något. Inte ens om någon säger ”känn dig som hemma” tar vi för oss vad vi vill.

Om man inte blir bjuden på något kan man bli besviken och tycka att personen är snål, men det hör nog till ovanligheterna att vi avslutar ett besök där vi inte blev bjudna på något med att ändå ta det vi ville bli bjudna på.

När det gäller samtycket för saker och tjänster har vi i dag inga större ­funderingar kring det hela. Vi har väl utarbetat fungerande system i form av lagar, sociala kulturer med mera. Om vi trots allt ändå tar något och blir anmälda är det upp till oss att bevisa samtycke. Vi måste bevisa att vi hade tillstånd att ta saken. Att det fanns ett samtycke.

Är man åtalad för stöld av exempelvis en tavla funkar det inte med ” jag trodde det var ok för de sa ju inte nej”, även om ägarna sov.

Det funkar inte heller om du menar på att de anställda på affären inte informerade dig om att det var fel att bara ta en tv och knata ur affären. ”De var ju så trevliga och välkomnande och de visade mig till och med hur den fungerade” kommer inte att hålla i en eventuell rättegång.

När det gäller sex är det tvärt om. Den som tar behöver, utifrån lagen, inte försäkra sig om att det finns samtycke. Det räcker med att man tror det finns samtycke.

Det är upp till den som inte ­samtycker att uttrycka det på ett ­tydligt sätt, vilket inte alltid är så lätt. Därför ser jag inga problem med att vi även ändrar lagen när det gäller sex till en samtyckeslag. Vi kan få märkliga domar till att börja med, precis som vid de flesta lagändringar, men i längden kommer vi att hitta väl fungerande system för att undvika att någon känner sig tvingad till ofrivillig sex.

Med en lagändring blir det också lätt att förändra de strukturer som finns i samhället. Gamla strukturer som ger mannen rätt att bara ta för sig av kvinnorna.

Om barn redan i skolan blir lärda att de måste fråga först även när de gäller nära relationer och sexuella handlingar har de det med sig resten av livet. Det kommer att ta tid att ändra strukturerna, men en samtyckeslag är en bra och tydlig början.