Efter den explosionsartade ökningen av asylsökanden till Sverige under hösten 2015, tvingades regeringen vidta åtgärder.
Detta för att pressen på boende och de system som skall ta hand om alla människor som söker asyl riskerade att haverera. Åtgärderna har gett resultat.
Från över 39 000 asylsökanden i november 2015 till knappt 2 400 nu i september. Från över 160 000 asylsökanden 2015 till en prognos för 2016 som visar mot strax under 30 000 asylsökanden. En av åtgärderna var att införa tillfälliga gränskontroller för resande mellan Danmark och Sverige. Nu har regeringen beslutat att förlänga beslutet om gränskontroller ytterligare, trots att antalet asylsökande minskat drastiskt.
De problem vi upplevt här på Gotland har uppkommit på grund av en märklig hantering av asylboenden från Migrationsverkets sida. Den jojo-effekt som blir när antalet asylsökanden pendlar från extremt högt till extremt lågt ställer till problem för Migrationsverket men också för kommuner och regioner.
Hur skall skolor, socialtjänst och arbetsförmedling organiseras när skiftningarna blir så stora? Följderna av Migrationsverkets märkliga hållning angående vilka asylboenden som skall stängas har lett till att asylsökanden slussas runt i landet. Förutom den enskildes otrygghet och osäkerhet om vad som egentligen händer, ställer hanteringen stora krav på att kommuner och regioner har extremt flexibla organisationer.
På Gotland har regionen tillsammans med frivilligorganisationer och volontärer gjort ett fantastisk arbete med att ta hand om och påbörja integrationen av de nyanlända. Gotland har lyckats betydligt bättre än andra kommuner/regioner, men det är inte något Migrationsverket tar hänsyn till. Trots det stängs boende efter boende på ön. Migrationsverkets ekonomin går före kvallitet, integration och hänsyn den asylsökande, men även före Region Gotlands ekonomi.
Under 2014 fick i alla fall jag inga signaler om att antalet asylsökanden var ett allvarligt problem. Visst fanns det problem, men de var hanterbara. Under 2014 var det drygt 80 000 asylsökanden som kom till Sverige. Var inte det då en lagom nivå, utifrån den humanitära katastrof som kriget i Syrien medfört?
Vi vet att behovet av arbetskraft kommer att öka i och med vår demografiska struktur. Varför inte ta chansen att lösa de problemen med en klok och strukturerad asylpolitik? Varför inte försöka hitta en ”lagom” nivå på antalet asylsökanden, i storlek med 2014? Med ett jämnt flöde skulle samhället kunna ställa om och behålla en lämplig organisation för mottagandet.
Vi skulle kunna jobba med att förbättra och effektivisera den organisationen. Nu är det inte så lätt att hitta ”lagom” men en början skulle kunna vara att lätta på de åtgärder som sattes in i slutet av 2015.
Därför blev jag besviken när regeringen i veckan meddelade att de tänker fortsätta med gränskontroller mellan Danmark och Sverige.
För vi kan så mycket bättre.