Bättre räddningsorganisation

Räddningstjänsten. Den nya organisationen som Räddningstjänsten skall få blir bättre då utryckningstiden minskas betydligt.

Räddningstjänsten. Den nya organisationen som Räddningstjänsten skall få blir bättre då utryckningstiden minskas betydligt.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Diskussionerna om räddningstjänstens nya organisation går vidare. Motståndet mot förslaget verkar öka och fler grupper sällar sig till kritikerna av förslaget.

Om vi går tillbaka lite så finns det problem med den nuvarande ”gamla” organisationen. Då utvecklingen i samhället går mot att färre personer har möjlighet att bli deltidsbrandmän har rekryteringen till deltidskårerna blivit svår. Orsaken är bland annat att företag har mer och mer slimmade organisationer och att färre jobbar och bor på samma ort.

Det senare krävs för att du skall kunna vara deltidsbrandman. Rekryteringsproblemen som Räddningstjänsten haft i över 15 år har medfört att ett par kårer varit underbemannade. Det har varit rekryteringsproblem i så gott som alla deltidskårer. Det och att det saknas ett yttre befäl har tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, påpekat under en längre tid och deras tålamod med Räddningstjänsten börjar ta slut.

Tekniska nämnden tog därför i februari ett beslut där Räddningstjänsten fick i uppdrag att ta fram ett förslag på en ny organisation utifrån den riskanalys som finns för Gotland. Organisationen skulle också vara hållbar över tid och effektiviserad. Tekniska nämnden har trots alla besparingar regionen lagt på nämnden, varit tydlig med att besparingar inte skall göras på Räddningstjänsten.

Nämnden har också varit tydlig med att ingen brandkår eller brandvärn skall läggas ner. Detta trots att utredningar sen 1988 pekat på att vissa kårer eller värn borde läggas ner. Det gäller brandkåren i Bursvik och brandvärnen i Dalhem och Garda.

Räddningstjänsten har därefter tillsammans med utsedda representanter för bland annat deltidsbrandmännen jobbat fram ett förslag som innebär en bättre och snabbare första insats i och med införandet av FIB, Första Insats Bil. En bil som med mycket bra resultat i räddade liv används i stora delar av landet.

Alla vet vi hur viktigt det är med snabba insatser och hur viktiga dessa minuters snabbare utryckning är. I förslaget så finns också ett yttre befäl med, som skall jobba mycket förebyggande över hela ön. Den bästa brandbekämpningen och den bästa olycksbekämpningen är den som gör att branden eller olyckan inte inträffar från början.

Det som kritikerna har reagerat på är att antalet deltidsbrandmän minskas. En minskning som i de flesta fall bara är på pappret då tjänsterna varit vakanta. Men i Bursvik och Fårösund där man för tillfället är fullt bemannade innebär det en minskning.

Men det man nu också behöver tänka på är att de nya första insats bilarna och det yttre befälet kostar pengar och då omorganisationen skall kunna göras inom budget måste något annat ändras. En eventuell debatt om att tillföra Räddningstjänsten mer pengar för att öka bemanningen kan att tas i Fullmäktige.

Räddningstjänsten hade kunnat anpassa den nuvarande organisationen till hur verkligheten ser ut, men då hade de inte haft pengarna till att skaffa både första insats bilarna och det yttre befälet, vilket då tillsynsmyndigheten krävt. Något som också jämfört med förslaget skulle minska möjligheten till snabba livräddande insatser och det förebyggande arbetet som minskar risken för att bränder och olyckor ens inträffar.