Förra veckan presenterade LRF Konsult sin lönsamhetsbarometer. Resultatet var mycket positivt för Gotland och visade på att våra småföretagare har den högsta lönsamheten i riket. I slutet av mars släpptes Företagarnas rapport ”Välfärdsskaparna”.
Den visar att andelen skatteintäkter från småföretag är störst i Gotlands län. Hela 33 procent av de skatter som betalas in från Gotlands län kommer från småföretag.
Småföretag är som ni förstår mycket viktiga för Gotland och resultaten som lönsamhetsbarometern visar på ger en bra bild av hur bra villkor de gotländska småföretagen har jämfört med andra delar av landet. Då de flesta nya jobben tillkommer i småföretag är villkoren för dem viktiga om vi vill fortsätta minska arbetslösheten.
För Socialdemokraterna är just arbetslösheten den absolut viktigaste frågan. Målet med att till 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet visar tydligt på de höga ambitioner den Socialdemokratiskt ledda regeringen har när det gäller att bekämpa arbetslösheten.
När den socialdemokratiska kongressen, som avslutades i går, antog nya riktlinjer för att förbättra småföretagares villkor är det ytterligare steg i den riktningen.
”Vi växlar nu upp småföretagarpolitiken, det ska bli billigare att anställa, lättare att hitta finansiering och även småföretagare ska omfattas av trygghetssystemen”, säger Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Detta gör man genom att göra det billigare för fler företag att göra sin första anställning. Minska betalningstiderna mellan stora och små företag. Anpassa trygghetssystemen så att de också fungerar för egenföretagare, småföretagare och människor som kliver in och ut ur företagarrollen och att de också kan känna samma trygghet som andra. Socialdemokraterna vill också att finansieringen för växande företag ska förbättras.
Under en kongress hålls också många tal. I tisdags höll LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sitt tal till kongressen. Bland annat så beskrev han på ett bra sätt hur Sverige förändrats sen han var på sin första SSU-kongress 1981. ”Då var medellivslängden 73 år för män och 79 år för kvinnor. I dag är den 80 år för män och 84 år för kvinnor. Då gick mindre än 85 procent vidare till gymnasiestudier. Nu är det 99 procent. Då byggde vi fortfarande hus med asbest. I dag är det totalförbjudet. 1981 tvingades man smyga med sin kärlek om man älskade någon av samma kön. I somras gick 15 000 i West Prides regnbågsparad till Götaplatsen.”
Han förklarade att ”förändringarna har inte skett av sig själva. De har blivit möjliga genom facklig och politisk kamp.
Här sätter LO ordföranden strålkastaren på något viktigt. Det är inte regeringar eller politiska partier som förändrar landet, det är de människor som väljer att engagera sig som bygger landet.
Det visar inte minst de fantastiska demokratiska forum som kongresser eller stämmor är. Forum där de engagerade medlemmarna får chans att forma sitt partis och kanske även sitt lands framtida politik.