Blir yr av flyttkarusellen

Flyttkarusellen går vidare. Först kommer de hit, sen flyttas de runt här, sen flyttas de till fastlandet, för att ge plats för nya som flyttas hit. Var logiken i detta finns är dock väl dolt.

Flyttkarusellen går vidare. Först kommer de hit, sen flyttas de runt här, sen flyttas de till fastlandet, för att ge plats för nya som flyttas hit. Var logiken i detta finns är dock väl dolt.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går blev jag uppringd av en gammal kämpe inom arbetarrörelsen. Han bor numera på ett äldreboende där han och hans kamrater diskuterat den flyttkarusell som drabbar de asylsökande.

Med de erfarenheter som personer som bor på äldreboenden skaffat sig genom åren har han och hans kamrater ett förslag till besparingar för Migrationsverket. De tycker att de asylsökande som i dag bor på Gotland skall få stanna kvar. Samtidig skall de som är tänkta att komma hit istället få platserna dit de boende på Gotland är tänkta. Ett sådant förfarande borde bli billigare, menar den gamla arbetarklass hjälten.

Jag kan inte annat än att hålla med. Hur jag än vänder och vrider på frågan kan jag inte se logiken i att flytta runt de asylsökande mellan olika boenden. Jag kan förstå om ett asylboende måste läggas ner och att de som då bor där måste flyttas. Men när samma boende först blir tömt för att sen fyllas på igen med nya asylsökande tappar jag tråden. Varför skall människor som flytt från krig och elände gång på gång ryckas upp igen från den lilla trygghet de hunnit få? När det dessutom med all säkerhet också blir dyrare.

Den slutledning som den gamla arbetarklass hjälten och hans kamrater gjort är de knappast ensamma om. Mats Pettersson, redaktionschef på Helagotland.se uttryckte det som många känner på ett mycket tydligt sätt i ett inlägg på sociala media. ”Migrationsverket har svart bälte i byråkrati”.

Regeringen har som vanligt portionerat ut delar av budgetpropositionen. I dagarna har en satsning på 175 miljoner kronor för att bekämpa skattefusk och skattesmitning presenterats. Satsningen är mer än välkommen. Senast förra veckan skrev jag om de problem som den liberala näringspolitiken skapat. Så här beskriver Ekobrottsmyndigheten det hela: ”Regelförenklingar och ökade krav på myndigheter att tillhandahålla god och skyndsam service har gjort det förhållandevis enkelt för kriminella personer att utnyttja företag för att begå grova ekonomiska brott.”

Ekobrottsmyndighetens förslår bland annat följande: ”Det är viktigt att samhället försvårar användandet av företag som brottsverktyg genom att ge myndigheter och kontrollinstanser utökade befogenheter att agera mot ekonomisk brottslighet.”

Förhoppningsvis skall de 175 miljonerna ge Ekobrottsmyndigheten och de andra myndigheterna som bekämpar ekonomisk brottslighet stora möjligheter att göra ett bättre arbete. Om satsningen slår väl ut kommer de satsade pengarna att mångdubblas.

Regeringen föreslår dessutom en miljö- och klimatsatsningar på 12,9 miljarder kronor för perioden 2017-2020. Förslaget innebär stora satsningar på järnvägsunderhåll, medfinansiering till att bygga ut kollektivtrafik och cykelinfrastruktur och om investeringsstöd till företag, kommuner och organisationer för minskad klimatpåverkan.

En del av pengarna till satsningarna kommer att tas in genom höjda skatter, något som fått borgerliga politiker att gå i taket. Sänkt tak för statlig inkomstskatt innebär att personer som tjänar mer än 35 000 kronor i månaden får en skatteökning på ca 70 kronor i månaden. Den sänkta rätten till jobbavdrag ger personer med en inkomst på över 55 0000 kronor en ökad skatt på knappt 100 kronor i månaden. Jag kan inte se att skattehöjningarna kommer drabba någon som inte har råd att avstå de pengarna för att säkra vår gemensamma välfärd.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör återigen välbehövliga satsningar på det välfärdsbygge som ger i alla fall mig hopp inför framtiden.