Boende den stora frågan

Bostäder på gång. Det är viktigt att Gotland kan erbjuda boenden för livets alla skeden.

Bostäder på gång. Det är viktigt att Gotland kan erbjuda boenden för livets alla skeden.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-03-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under måndagens regionfullmäktige handlade många av frågorna om bostäder. Hur ser vi till att de personer med uppehållstillstånd som Gotland tilldelas får de bästa möjligheterna till att förbli gotlänningar?

Gotland har stora behov av nytillskott av personer i arbetsför ålder. Vi står inför stora utmaningar då vi blir fler äldre och fler så kallade äldre-äldre, det vill säga de som är över 80 år. Detta medan gruppen i arbetsför ålder minskar. Så de tillskott vi kan få ska alla tas väl om hand oavsett var ifrån de kommer.

Därför var det viktigt att regionfullmäktige godkände den nya organisationen och de resurser som den kräver för mottagande av nyanlända personer. Det var viktigt att regionfullmäktige samtidigt tog åtgärdsplanen för boende för nyanlända. För vi behöver de resurserna som de nyanlända är.

Samtidigt önskar jag att Migrationsverket skulle ta större hänsyn till kvalitén på integrationsarbetet på de orter dit de förlägger sina boenden för nyanlända.

Jesper Skalberg Karlsson (M) hade skrivit en motion där han ville se att Migrationsverket tog en betydligt större hänsyn till var de nyanlända befunnit sig under asylprocessen, när de efter att ha fått uppehållstillstånd ska placeras ut till kommunerna.

Frågan är viktig för det vi sett där nyanlända bussas runt i landet och efter att ha fått uppehållstillstånd hamnar på ytterligare en ny plats främjar ingen. Inte de nyanlända, inte integrationen och inte samhället. Motionen ansågs besvarad med det motionssvar som regionen skrivit där mycket var samstämmigt med Skalberg Karlssons intentioner.

En annan boendeform som diskuterades var det tänkta trygghetsboendet på Adjutanten 2 i Visby. Ett boende som varit på gång sen många år och som nu tillslut verkar kunna bli verklighet. Gotland ligger efter med byggande av trygghetsboenden och behöver verkligen få till dem över hela ön.

Trygghetsboenden är till för de äldre som av någon anledning känner sig otrygga eller ensamma i det boende de har, och där det finns gemensamhetsutrymmen och anställd personal som kan serva de som bor där.

Trygghetsboenden är inte en vårdform och den anställda är mer värd eller värdinna, än vårdpersonal. Men boendeformen är ändå viktig för att få en rotation på bostadsmarknaden.

Centerpartiets Gunnel Lindby hade skrivit en interpellation till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Stefaan De Maecker (MP) angående att personer som är medicinskt färdigbehandlade, men som inte har möjlighet att klara sig helt själva i hemma i sin bostad blir kvar på sjukhuset.

Där upptar en medicinskt färdigbehandlad person en plats för någon som behöver den samtidigt som platsen inte är helt gratis. Gunnel Lindby efterfrågade en snabbare flytt till ett korttidsboende, där personen kan rehabiliteras färdigt för att sen kunna komma hem igen. Korttidsboende är ytterligare en viktig boendeform.

Bostäder är viktiga och Gotland måste kunna erbjuda bostäder för alla olika skeden i livet. Allt från barnvänliga familjebostäder, till enklare bostäder till ungdomar som lämnar boet och boenden med större trygghet när man blir äldre.

Jag känner mig nöjd med de diskussioner som fullmäktige hade under måndagens möte och de beslut som togs. För de var viktiga för Gotland och den politiska samstämmigheten var stor.